Ágnes
-1 °C
2 °C

Nyelvleckék BKV-ellenőröknek

2005.09.22. 11:06
Nem beszélnek idegen nyelvet és agresszívak a BKV ellenőrei. A Budapestre látogató külföldiek legalábbis ezt gondolják.

Turisztikai felkészítő leckéket kap a BKV-ellenőrök krémje, adta hírül az InfoRádió. A gyorstalpalóra azért van szükség, mert a külföldi turisták rengeteget panaszkodnak a nyelveket nem ismerő, de csoportosan és agresszíven fellépő karszalagosokra.

Az InfoRádió értesülései szerint a jövő héten jelentik be, hogy a Magyar Turizmus Rt. turisztikai felkészítő programot indít BKV-ellenőrök számára. A BKV-tól származó információk szerint a gyorstalpaló, de tartalmában mély továbbképzésen összesen száz ellenőr vesz részt, akiket később a turisztikailag frekventált pontokra vezényelnek.

A képzésre azért van szükség, mert felmérések szerint a Budapestre látogató turisták panaszainak 90 százaléka a BKV ellenőrökkel kapcsolatos.

"Elsősorban a BKV-ellenőrök tevékenysége, az ami több esetben felkorbácsolja a külföldi látogatók kedélyét, gyakorlatilag a panaszok 90 százalékát ez teszi ki. Nemcsak arra panaszkodnak, hogy nem rendelkeznek nyelvismerettel, hanem arra is - ami rendkívül rossz fényt vet az egész országra is -, hogy az ellenőrök csoportosan és agresszívan lépnek fel velük szemben" - nyilatkozta Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője.

Fekete László hozzátette, a külföldiek például azt a szabályt találják furcsának, hogy a Deák téri átszállásnál még egy jegyet kell vásárolniuk, holott nem hagyják el a metró területét.

Bencze Ferencné, az ellenőrök szolgálatvezetője korábban az InfoRádiónak úgy reagált, hogy a konfliktusok zöme abból származik, hogy a külföldiek nem tájékozódnak rendesen az utazási feltételekről, a pótdíj kifizetését pedig nehezményezik. Hozzátette, hogy becslése szerint az ellenőrök 40-50 százaléka beszél idegen nyelven.