Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Kamerával védekezne a terror ellen a BKV

2005.08.08. 21:30
Új kamerarendszert épít ki a BKV a londoni terrortámadások tapasztalatai alapján. A közlekedési vállalat az eddigi gyakorlattól eltérően az új kamerákkal rögzített képeket meg is őrizné. A rendszer kiépítése már idén megkezdődhet.

A metróban jelenleg is üzemel kamerarendszer, ám a felvételeket nem minden állomáson rögzítik, mondta el az Info Rádiónak Héri József, a BKV főmérnöke. "Igazából nem a bliccelők miatt" építik ki az új kamerarendszert, ismerte el Héri. A jelenlegi rendszer alapvetően az utazók biztonságára ügyel a peronoknál, illetve a mozgólépcsők fel- és leszálló szakaszain.

Az új rendszer már a londonihoz hasonló terrortámadások elhárításában is segíthet. A BKV munkatársai a megszokottól eltérő csoportosulásokra, zavartan viselkedő utasokra figyelnek majd kiemelten, de a fő cél, hogy a rögzített képek utólag elemezhetőek legyenek.

A felvételek tárolásáról a BKV az adatvédelmi biztossal is egyeztetni kíván, az ő útmutatásai alapján építenék ki a rendszert. A felvételeket bizonyos idő eltelte után mindenképpen megsemmisítik. Az Info Rádió szerette volna megkérdezni az adatvédelmi biztost is az ügyben, ám Péterfalvi Attila szabadságon van.

Az új rendszer a kisebb állomásokon négy-öt, a nagyobbakon akár húsz kamerából is állhat. Elképzelhető, hogy a metrókocsikba is szerelnek majd kamerát, ez Héri szerint az új kocsik beszerzésekor dől majd el.

Héri egyelőre nem tudott adatokat közölni a rendszer kiépítésének várható költségeiről, mivel még csak zajlik a rendszer kiépítésének versenyeztetése. Héri reményei szerint már idén megkezdődhet az új rendszer kiépítése, azt azonban nem tudta megmondani, hogy az év végéig hány állomást biztosíthatnak be.  • Vennék
  • Hírek