Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kamerával védekezne a terror ellen a BKV

2005.08.08. 21:30
Új kamerarendszert épít ki a BKV a londoni terrortámadások tapasztalatai alapján. A közlekedési vállalat az eddigi gyakorlattól eltérően az új kamerákkal rögzített képeket meg is őrizné. A rendszer kiépítése már idén megkezdődhet.

A metróban jelenleg is üzemel kamerarendszer, ám a felvételeket nem minden állomáson rögzítik, mondta el az Info Rádiónak Héri József, a BKV főmérnöke. "Igazából nem a bliccelők miatt" építik ki az új kamerarendszert, ismerte el Héri. A jelenlegi rendszer alapvetően az utazók biztonságára ügyel a peronoknál, illetve a mozgólépcsők fel- és leszálló szakaszain.

Az új rendszer már a londonihoz hasonló terrortámadások elhárításában is segíthet. A BKV munkatársai a megszokottól eltérő csoportosulásokra, zavartan viselkedő utasokra figyelnek majd kiemelten, de a fő cél, hogy a rögzített képek utólag elemezhetőek legyenek.

A felvételek tárolásáról a BKV az adatvédelmi biztossal is egyeztetni kíván, az ő útmutatásai alapján építenék ki a rendszert. A felvételeket bizonyos idő eltelte után mindenképpen megsemmisítik. Az Info Rádió szerette volna megkérdezni az adatvédelmi biztost is az ügyben, ám Péterfalvi Attila szabadságon van.

Az új rendszer a kisebb állomásokon négy-öt, a nagyobbakon akár húsz kamerából is állhat. Elképzelhető, hogy a metrókocsikba is szerelnek majd kamerát, ez Héri szerint az új kocsik beszerzésekor dől majd el.

Héri egyelőre nem tudott adatokat közölni a rendszer kiépítésének várható költségeiről, mivel még csak zajlik a rendszer kiépítésének versenyeztetése. Héri reményei szerint már idén megkezdődhet az új rendszer kiépítése, azt azonban nem tudta megmondani, hogy az év végéig hány állomást biztosíthatnak be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!