Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A londoni merényletek miatt hallgat a BKV

2005.08.03. 11:55
A metróigazgatóság a Londonban történtek miatt nem adott felvilágosítást arról, hogy a peronügyeletes mit láthatott a monitorokon, amikor májusban tisztázatlan körülmények között gázolt el a metró egy idős férfit.

Már befejezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendkívüli haláleseteket vizsgáló osztálya az államigazgatási eljárást annak az idős férfinek az ügyében, akit tisztázatlan körülmények között gázolt el májusban a hármas metró a Dózsa György úti metróállomáson.

A rendőrség akkori adatai szerint a kilencvennégy éves férfi valószínűleg öngyilkos akart lenni, ezért bemászott a metró Dózsa György úti megállójában a sínpár közé, és ott leült. Mint azt korábban megírtuk, a sínek között ülő férfit a Kőbánya-Kispest felől érkező metrószerelvény vezetője későn vette észre, és vészfékezéssel sem tudta már megállítani a vonatot. Az elgázolt idős embert a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol nem sokkal később meghalt.

Nincs felelős, a BKV hallgat

A május 23-án bekövetkezett balesetet öngyilkosságként írta le végül a rendőrség, és ezzel befejezte az ügy vizsgálatát. Mint azt korábban a sajtóosztálytól megtudtuk, nem merült fel semmilyen olyan részlet vagy körülmény, ami miatt büntetőeljárást kellene indítani bárki ellen.

A BKV Rt.-től a baleset óta nem sikerült érdemi információt kapni a baleset lehetséges körülményeiről, noha a történtek miatt belső vizsgálat is indult. A sajtóosztály korábban annyit közölt ismételt megkeresésünkre, hogy addig nem nyilatkoznak, ameddig a rendőrség le nem zárta a saját vizsgálatát.

A vizsgálat lezárulta után a metróigazgatóság illetékese azt mondta, a londoni terrortámadások miatt nem szerencsés, ha a metróállomások kamerarendszereiről, biztonsági szabályairól, az ott dolgozók munkahelyi előírásairól részleteket közölnek, ezzel el is zárkóztak a válaszadástól. Így nem tudtuk meg, hogy a peronügyeletes mit láthatott a gázolás előtt a monitorokon, illetve hogy az állomást figyelő kamerák közvetítettek-e bármilyen értékelhető képet arról, miképp mászhatott le az idős férfi a sínek közé úgy, hogy ebben senki nem akadályozta meg.