Ferenc
10 °C
29 °C

A londoni merényletek miatt hallgat a BKV

2005.08.03. 11:55
A metróigazgatóság a Londonban történtek miatt nem adott felvilágosítást arról, hogy a peronügyeletes mit láthatott a monitorokon, amikor májusban tisztázatlan körülmények között gázolt el a metró egy idős férfit.

Már befejezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendkívüli haláleseteket vizsgáló osztálya az államigazgatási eljárást annak az idős férfinek az ügyében, akit tisztázatlan körülmények között gázolt el májusban a hármas metró a Dózsa György úti metróállomáson.

A rendőrség akkori adatai szerint a kilencvennégy éves férfi valószínűleg öngyilkos akart lenni, ezért bemászott a metró Dózsa György úti megállójában a sínpár közé, és ott leült. Mint azt korábban megírtuk, a sínek között ülő férfit a Kőbánya-Kispest felől érkező metrószerelvény vezetője későn vette észre, és vészfékezéssel sem tudta már megállítani a vonatot. Az elgázolt idős embert a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol nem sokkal később meghalt.

Nincs felelős, a BKV hallgat

A május 23-án bekövetkezett balesetet öngyilkosságként írta le végül a rendőrség, és ezzel befejezte az ügy vizsgálatát. Mint azt korábban a sajtóosztálytól megtudtuk, nem merült fel semmilyen olyan részlet vagy körülmény, ami miatt büntetőeljárást kellene indítani bárki ellen.

A BKV Rt.-től a baleset óta nem sikerült érdemi információt kapni a baleset lehetséges körülményeiről, noha a történtek miatt belső vizsgálat is indult. A sajtóosztály korábban annyit közölt ismételt megkeresésünkre, hogy addig nem nyilatkoznak, ameddig a rendőrség le nem zárta a saját vizsgálatát.

A vizsgálat lezárulta után a metróigazgatóság illetékese azt mondta, a londoni terrortámadások miatt nem szerencsés, ha a metróállomások kamerarendszereiről, biztonsági szabályairól, az ott dolgozók munkahelyi előírásairól részleteket közölnek, ezzel el is zárkóztak a válaszadástól. Így nem tudtuk meg, hogy a peronügyeletes mit láthatott a gázolás előtt a monitorokon, illetve hogy az állomást figyelő kamerák közvetítettek-e bármilyen értékelhető képet arról, miképp mászhatott le az idős férfi a sínek közé úgy, hogy ebben senki nem akadályozta meg.