Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tűzzel-vassal küzd a BKV a hóeleji sorok ellen

2008.02.01. 16:03
A fővárosi közlekedési vállalat mindent megtesz, hogy végre valóban megszűnjenek a kanyargó sorok a bérletpénztáraknál. Ha minden igaz, idén például lesznek modern pénztárgépek, és abban is lehet reménykedni, hogy egyszer bérletautomatákból is vehetünk bérletet.

A Budapesti Közlekedési Vállalat beleerősített január végén, hogy a lehető leghatékonyabban rábírják az utasokat, vegyék meg minél előbb következő havi bérletüket, elkerülendő a január elején tapasztalt hosszú sorokat. Mint ismeretes, a közlekedési cég idén új jegystruktúrát vezetett be, eltűntek például az adott hónapra szóló havibérletek és helyettük a 30 napos bérletet alakították át havi bérletté. A deklarált cél az volt, hogy megszűnjenek a hosszan kígyózó sorok a hónapok elején, elvégre a bérletet előre is meg lehet majd vásárolni.

Január 18-án a BKV "Ne álljon sorba, vegye meg a pénztáraknál most!" című közleményben tudatta, hogy "a jegy- és bérletvásárlás idejének hó eleji csökkentése érdekében - Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kérésére - a társaság a következő időszakban a meghosszabbított nyitva tartás mellett fokozott tájékoztató kampánnyal segíti az utasok pontos tájékozódását a változásokról".

Három nappal később újabb buzdító közlemény következett: "Kerülje el a sorban állást! Vegye meg előre a következő bérletét!" Másnap tudatták a BKV honlapján, hogy megkezdik a "Lépjen!" című kampányt a sorban állás elkerülése érdekében. A kampány lényege, hogy a jegypénztáraknál elhelyezett plakátokon, a bkv.hu-n és napilapos hirdetésekben tájékoztatják az utasokat, hogy érdemes a hónap első napjai előtt megváltani a következő havi bérleteket.

Toll a bérlethez

Konkrét lépéseket is tettek, a nemes cél érdekében kibővítették a beszerzési helyek körét: január 25-től húsz mozgóárust vetett be a BKV és az egyetemeken, fõiskolákon, egyes bevásárlóközpontokban és a vasútállomásokon is árulni kezdték a bérleteket.

Ajándéktoll

Január 21. és 30. között négyszínű golyóstollal kedveskedtek a cég pénztárosai mindazoknak, ki ebben az időszakban már jó előre megváltották következő havi bérletüket. A cég álláspontja szerint a hasznos kis ajándékkal akár fel is lehet írni a bérletigazolvány számát a bérletszelvényre.

Fejlesztésre készülnek

A cég külön készül a február eleji újabb utasrohamra: az ígéretek szerint február 4-étõl 7-ig meghosszabbított nyitva tartással, este kilencig üzemelnek majd a nagy forgalmú BKV-elárusítóhelyek. (Így tovább lesz nyitva az összes metrópénztár, a felszíni pénztárak közül a Kőbánya-Kispest, Rákoskeresztúr végállomás, Kossuth Lajos tér - XIX. ker., Moszkva tér, Hűvösvölgy végállomás, Bosnyák tér, Móricz Zsigmond körtér, Etele tér végállomás, Városház tér végállomás. A HÉV-pénztárak közül: Örs vezér tere gomba, Örs vezér tere autóbusz-végállomás, Batthyányi tér végállomás, Margit-híd, Árpád-híd, Békásmegyer, Boráros tér végállomás, Csepel Szent Imre tér, Csepel végállomás, Vágóhíd.)

Január eleji képek

Mindezen túl az Akácfa utcai irodában meghosszabbítják az ügyfélszolgálatot: reggel 6 és éjfél között lehet rendezni a pótdíjakat és egyúttal általános, tanuló- és nyugdíjasbérleteket, valamint vonal- és gyűjtőjegyet is lehet vásárolni.

A Népszabadság pénteki cikkéből pedig kiderült, a BKV illetékesei azt tervezik, hogy még 2008-ban korszerű pénztárgépeket vesznek. A több százezer forintos fejlesztés keretében kétszáz új pénztárgép kerülhet a bérletárusító helyekre, az új technika révén például nem a pénztárosoknak kell majd minden egyes szelvényre rákörmölni az érvényességi dátumokat. A kicsit hosszabb távú tervek szerint a modernizálás kiegészül azzal, hogy vesznek 100-150 darab bérletárusító automatát is. Kérdéses azonban, hogy a 2010-re ígért bevezetési határidőt tudják-e tartani, hiszen eleve az erre szóló pályázat kiírását 2007 végére tervezték és a milliárdos tételt jelentő gépek beszerzésének pénzügyi konstrukciói sem tisztázottak még.