Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hathavi végkielégítést kapott a csepeli alpolgármester

2006.10.18. 11:55
A Fidesz bírálja a csepeli MSZP-t, mert a volt alpolgármester többmilliós végkielégítést kapott annak ellenére, hogy tanácsnokként tovább tevékenykedik a XXI. kerületi önkormányzatban. A kerület szerint jogszerű volt a döntés.

Hathavi, összesen 3 millió 276 ezer forint végkielégítést kapott az MSZP-s Borsány György, volt csepeli alpolgármester. Történt ez annak ellenére, hogy a politikus továbbra is képviselőként, azon felül is tanácsnokként folytatja munkáját, közölte az Indexszel Németh Szilárd, a csepeli Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Németh szerint "Ez pedig a tiszteletdíjon felül is emelt összegű juttatást jelent. A csepeli MSZP frakcióját azonban sem ez, sem Csepel rendkívül nehéz költségvetési helyzete, az országot sújtó megszorítások nem hatották meg annyira, hogy mohóságát legalább a törvényes keretek között korlátozza".

Nem legitim a végkielégítés?


Borsány György

"Az alpolgármesteri végkielégítésnél hivatkozott jogszabály alapján Borsány György volt alpolgármesteri végkielégítse véleményünk szerint nem legitim, hiszen a kifizethetőség egyetlen törvényi feltételnek sem felel meg, nem is beszélve a plusz 3 havi juttatásról" - mondta a fideszes politikus.

A testületi ülésen a kifogásokra reagálva a kerületi jegyző a Fidesz szerint csak annyit mondott: "az alpolgármester a végkielégítését új alpolgármester megválasztása miatt kaphatja meg". A Fidesz szerint egyébként Borsány György helyére egyáltalán nem választottak új alpolgármestert. (Csepelen két alpolgármester maradt az eddigi három helyett. A két MSZP-s politikust a Fidesz is megszavazta az alakuló ülésen, akkor még úgy gondolta az ellenzéki párt, hogy gesztus tesz ezzel a lépéssel.) A kerületi önkormányzattól úgy értesültünk, hogy a jegyző alaposan megindokolta a javaslatot.

A törvényi indoklás

Az Index a csepeli önkormányzattól viszont megkapta a jutalom pontos jogi indoklását: eszerint a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény kimondja: "A polgármestert, ha e tisztségét legalább két évig betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya végkielégítésként háromhavi illetményének megfelelő összegű juttatás illeti meg; továbbá részére az új képviselő-testület további háromhavi illetménynek megfelelő juttatást adhat."

A törvény kimondja azt is, hogy "e törvénynek a polgármesterre vonatkozó rendelkezéseit az alpolgármesterre is alkalmazni kell."

A csepeli testület határozata

Szintén olvasható a jogszabályban az is: "Ha az alpolgármestert a képviselő-testület az alakuló ülésén nem választja meg alpolgármesternek, de az azt követő három hónapon belül megválasztják, akkor a juttatás időarányos részét vissza kell fizetnie, és a kiesett időtartam közszolgálati jogviszonyban töltött időnek számít."

Mindezt figyelembe véve Tóth Mihály polgármester Borsány György korábbi alpolgármester részére a hivatkozott végkielégítés (több mint bruttó 1,6 millió forint) összegén túl további 3 havi (több mint bruttó 1,6 millió) illetményének megfelelő juttatás (összesen bruttó 3,276 millió) adását indítványozta a testületnek, amely többségi döntéssel ezt meg is szavazta.