István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem érdekli a cégeket Budapest, a tudásváros

2007.02.07. 22:29
Szarszag lengte be a fejlesztési pólusprogram szerdai kiemelt eseményét, ami nem véletlen, hiszen a dél-pesti szennyvíztisztítót nézte meg Gyurcsány Ferenc, Demszky Gábor és Bajnai Gordon kormánybiztos. A délutáni többórás tárgyalások és az üzemlátogatás után kiderült, hogy túl sok a közpénz a programban, a magánszféra csak minimális érdeklődést tanúsít az Innopolisz-tervek iránt. A mostani pólusváros-látogatáson viszont legalább nem próbálták tojással dobálni Gyurcsány Ferencet.

Budapest-szerződés, Podmaniczky-terv, Innopolisz program, fejlesztési pólusprogram, pólusváros - ezek a kifejezések nagyon népszerűek voltak szerda délután, amikor a kormány, illetve a fővárosi önkormányzat emberei az egyetemek és magánszféra képviselőivel ültek össze a Városházán. A politikusok csak a dél-pesti szennyvíztisztítóban nyilatkoztak ezután, megvárva, míg Gyurcsány Ferenc aznap már másodszor kerüli el az újságírói kérdéseket.

Délután a Városházán Demszky Gábor adta elő a fejlesztéspolitikai elképzeléseket, többek között az egészségügyi, az informatikai és az ökoprogram elemeit. Ezek összesen 23 milliárd forintnyi közpénzt emésztenének fel, de egyelőre a magánszféra nem igazán érdeklődik a tervek iránt. Demszky a tanácskozások után, a dél-pesti szennyvíztelepen elmondta, hogy mindössze kétmilliárd forintnyi felajánlás érkezett a privát cégektől, vállalkozóktól, így a "Budapest, tudásváros" projekt elég nehézkesen indul.

Kísérleti szarkavarás

Gyurcsány Ferenc a kérdések elől elmenekült, de előtte még beindította a tejmegsemmisítő berendezést, amiből biogázt és hőenergiát termel majd a Fővárosi Csatornázási Művek. A cég vezérigazgatója a jelenlévő politikusoknak bemutatta az első ökoprojektek egyikét is. A fejlesztési pólusprogram lényege ugyanis a kormány, az önkormányzat, az egyetemek és a cégek együttműködésén alapul, és az első százmilliós beruházás éppen itt, Dél-Pesten valósult meg.

A százmilliós fejlesztés, egy kísérleti szarkavarógép - a készülék pontos nevét sajnos a zajban nem lehetett hallani - megtekintésekor megtudhatták az érdeklődők, hogy itt egyetemi kutatók és a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei olyan biogáztermelő eljárásokat fejlesztenek ki, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak.

A Fidesz kimaradt

A Fidesz nem lehetett jelen a szarkavarásnál, de még a tárgyalóasztalnál sem. Ez utóbbit igencsak sérelmezte Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője. Tarlós szerint üres PR-akcióról van szó, ha Gyurcsány és Demszky nem tárgyalt a Budapest-szerződés be nem tartott pontjairól, különösen a metrófinanszírozásról. Amiatt aggódott főleg, hogy költségtúllépés esetén a pluszkiadásokat kizárólag a fővárosnak kell magára vállalnia.

Demszky Gábor újságírók kérdésére elmondta: a metróról nem tárgyaltak Gyurcsány Ferenccel, de a koalíciós egyeztető tanácsban - ez szintén szerda délután ülésezett - a fővárosi költségvetés részletein dolgoztak.