Jenő
-2 °C
6 °C

Nem érdekli a cégeket Budapest, a tudásváros

2007.02.07. 22:29
Szarszag lengte be a fejlesztési pólusprogram szerdai kiemelt eseményét, ami nem véletlen, hiszen a dél-pesti szennyvíztisztítót nézte meg Gyurcsány Ferenc, Demszky Gábor és Bajnai Gordon kormánybiztos. A délutáni többórás tárgyalások és az üzemlátogatás után kiderült, hogy túl sok a közpénz a programban, a magánszféra csak minimális érdeklődést tanúsít az Innopolisz-tervek iránt. A mostani pólusváros-látogatáson viszont legalább nem próbálták tojással dobálni Gyurcsány Ferencet.

Budapest-szerződés, Podmaniczky-terv, Innopolisz program, fejlesztési pólusprogram, pólusváros - ezek a kifejezések nagyon népszerűek voltak szerda délután, amikor a kormány, illetve a fővárosi önkormányzat emberei az egyetemek és magánszféra képviselőivel ültek össze a Városházán. A politikusok csak a dél-pesti szennyvíztisztítóban nyilatkoztak ezután, megvárva, míg Gyurcsány Ferenc aznap már másodszor kerüli el az újságírói kérdéseket.

Délután a Városházán Demszky Gábor adta elő a fejlesztéspolitikai elképzeléseket, többek között az egészségügyi, az informatikai és az ökoprogram elemeit. Ezek összesen 23 milliárd forintnyi közpénzt emésztenének fel, de egyelőre a magánszféra nem igazán érdeklődik a tervek iránt. Demszky a tanácskozások után, a dél-pesti szennyvíztelepen elmondta, hogy mindössze kétmilliárd forintnyi felajánlás érkezett a privát cégektől, vállalkozóktól, így a "Budapest, tudásváros" projekt elég nehézkesen indul.

Kísérleti szarkavarás

Gyurcsány Ferenc a kérdések elől elmenekült, de előtte még beindította a tejmegsemmisítő berendezést, amiből biogázt és hőenergiát termel majd a Fővárosi Csatornázási Művek. A cég vezérigazgatója a jelenlévő politikusoknak bemutatta az első ökoprojektek egyikét is. A fejlesztési pólusprogram lényege ugyanis a kormány, az önkormányzat, az egyetemek és a cégek együttműködésén alapul, és az első százmilliós beruházás éppen itt, Dél-Pesten valósult meg.

A százmilliós fejlesztés, egy kísérleti szarkavarógép - a készülék pontos nevét sajnos a zajban nem lehetett hallani - megtekintésekor megtudhatták az érdeklődők, hogy itt egyetemi kutatók és a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei olyan biogáztermelő eljárásokat fejlesztenek ki, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak.

A Fidesz kimaradt

A Fidesz nem lehetett jelen a szarkavarásnál, de még a tárgyalóasztalnál sem. Ez utóbbit igencsak sérelmezte Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője. Tarlós szerint üres PR-akcióról van szó, ha Gyurcsány és Demszky nem tárgyalt a Budapest-szerződés be nem tartott pontjairól, különösen a metrófinanszírozásról. Amiatt aggódott főleg, hogy költségtúllépés esetén a pluszkiadásokat kizárólag a fővárosnak kell magára vállalnia.

Demszky Gábor újságírók kérdésére elmondta: a metróról nem tárgyaltak Gyurcsány Ferenccel, de a koalíciós egyeztető tanácsban - ez szintén szerda délután ülésezett - a fővárosi költségvetés részletein dolgoztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?