A főváros az olimpia mellett

2007.06.28. 22:13
A 2020-as olimpiai pályázat benyújtására irányuló első komolyabb lépésnek nevezte, egyúttal pozitív, egyöntetű és határozott véleménynyilvánításként értékelte Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki határozatait, amelyekben a Puskás Ferenc stadiont, illetve a Dunapartot határozták meg lehetséges helyszínül.

Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott tájékoztatón közölte: ötpárti támogatással Budapest a nevét adta az olimpiához és hozzáfűzte, hogy december 31-ig hozzák meg a végső döntést az ötkarikás játékok lehetséges helyszíneiről.

A szóba jöhető helyszínek

A szóba jöhető területek közül mindenesetre a Puskás Ferenc Stadion és környéke, valamint a Duna-menti városrehabilitációs részek a "befutók", Demszky Gábor szavai szerint "e két összefüggő területet kell rendbe tenni, felépíteni a szükséges létesítményeket", míg a tartalékszerepre a Csepel sziget északi része a jelölt.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az olimpia megrendezésére, amelynél nem Budapest, hanem az ország sikere a tét, 4600 milliárd forintot kell áldozni, ebből 900 milliárd a közvetlen költség, a többit az infrastruktúra viszi el. Hozzátette, hogy a teljes terv kidolgozását 2010 végére kell elvégezni, hogy 2011-ben megalapozott kormánydöntés születhessen.

Össznemzeti ügy

Hangoztatta továbbá, hogy össznemzeti ügyről van szó, s hatalmas a felelősség, hiszen flelősen kell felhasználni az olimpiára fordítandó ezermilliárdokat. Demszky Gábor megemlítette, hogy a házigazdasággal együttjárna számos kiemelt infrastrukturális beruházás megvalósítása, így például a 4-esen kívül az 5-ös metró megépítése, a Ferihegyi gyorsvasút kiépítése, 300 kilométer plusz autópálya, 400 kilométernyi gyorsforgalmi út, a sportcélú fejlesztések sorában pedig egy 16 ezres olimpiai, s egy 17 ezres médiafalu megépítése, utóbbiak a magánszféra bevonásával születnének meg.

A főpolgármester külön méltatta a BOM-nak mint civil mozgalomnak a kezdeményező szerepét, jelentőségét, a 2020-as olimpia Budapestre hozataláért kifejtett tevékenységét.

Szalay-Berzeviczy Attila, az olimpia magyarországi megrendezésének előmozdítására szerveződött BOM - valamint a Budapesti Értéktőzsde - elnöke mérföldkőnek minősítette a közgyűlési szavazást és kijelentette: itt a bizonyíték, hogy van olyan téma, amelyben a pártok képesek összefogni, együtt szavazni.

"A Fővárosi Közgyűlés mai döntésével felhatalmazást adott Budapestnek, és gyakorlatilag a BOM-nak: 2011-re helyzetbe hozzuk a kormányt, hogy benyújthasson egy pályázatot annak reményében, hogy messzire vezetheti az országot. Az olimpia ma már nem háromhetes sportesemény, hanem országfejlesztő projekt, amelyre pályázni kell. Ha nem tesszük, lemaradásra ítéljük magunkat" - fogalmazott.

A MOB nem kapott meghívót

Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: "örvendetes, hogy a Fővárosi Közgyűlés is foglalkozott az olimpiarendezés gondolatával, az ugyanakkor rendkívül sajnálatos, hogy sem az ülésre nem hívták meg a pályázat beadására egyedül jogosult MOB képviselőjét, sem az előkészítő folyamatokban nem tartottak igényt a véleményünkre.

A MOB természetesen támogatja egy budapesti olimpia megrendezését - amely egyébként valódi, országos esemény lenne -, ám ahhoz, hogy beadhassuk a pályázatot, a MOB már rég kimondott, valamint a főváros most bejelentett igenje mellé a kormányzat jóváhagyása is szükséges. Csak az állam pénzügyi, biztonsági és környezetvédelmi garanciáival felvértezve kandidálhatunk."  • Hírek
  • Hírek