Eleonóra
-1 °C
2 °C

Marad a fővárosi koalíció, de mi lesz az MDF-fel?

2006.10.03. 14:43
A fővárosban az MSZP és az SZDSZ megpróbál egyfős közgyűlési többségével kormányozni, nem bővítik a szoros választási eredmények ellenére a koalíciót. Közben számítanak a konstruktív ellenzékre, ami hivatalosan a Fideszt és az MDF-et is jelenti, de a név nélküli nyilatkozatok és Tarlós István tévéinterjúja szerint ez a kalkuláció inkább csak az MDF-re vonatkozhat.

A Fővárosi Közgyűlésben szavazategyenlőség alakult volna ki október elsején, ha a főpolgármesternek nem lenne plusz egy voksa. A jobb- és a baloldal 33-33 szavazattal rendelkezik a Fővárosi Közgyűlésben, minthogy azonban Demszky Gábor lemond képviselői mandátumáról, 34-33-ra módosulnak az erőviszonyok az eddigi koalíció, az MSZP-SZDSZ javára.

És ha nem lesz elég a plusz egy fő?

Ugyanakkor sokak szerint a közgyűlésben nem lesz elég az egyfős többség a balliberális koalíciónak. A Fidesszel nagykoalíciós partnerként sem az MSZP, sem az SZDSZ nem számol, még a név nélkül adott nyilatkozatokban sem, tehát a legnagyobb ellenzéki párt 30 szavazata majdnem biztos, hogy nem segíti majd Demszkyéket a következő négy évben. (Az sem a konstruktivitást vetíti előre, hogy Orbán Viktor a Hír TV-nek úgy nyilatkozott hétfőn: készen állnak arra, hogy ha esetleg megroggyan a balliberális koalíció a városházán, Tarlós Istvánt azonnal jelöljék újra főpolgármesternek.)

Ki kerül Demszky és Rajk helyére
Hogy ki kerül Demszky helyére, az egyelőre kérdéses. Valószínűleg Dancs Gábor, de ha Rajk László - aki eleve csak "húzónévként" szerepelt a fővárosi SZDSZ-listán - is lemond mandátumáról, akkor helyére az ismert vállalkozó, Mesterházy Ernő kerülhet. Az MTI szerint ezt maga a főpolgármester vetette fel. Mesterházy az SZDSZ-lista 58. helyén szerepel, és Demszky személyi tanácsadója évek óta. Lakos Imre budapesti SZDSZ-elnök az MTI-vel közölte, hogy a párt elnökségi ülésén nem került szóba ez a kérdés. Az Index információi szerint felmerülhet Geberle Erzsébet neve is a bekerülők között, de a főpolgármester állítólag iskolaigazgatói pozíciót ajánlott inkább az SZDSZ fővárosi frakcióvezető-helyettesének, aki a lista 10. helyén áll, tehát elvileg ő lenne a sorrendben következő bejutó.

Így aztán az MDF három voksa sokat számíthat majd a következő négy évben. Név nélkül erről spekulált az Indexnek nyilatkozó egyik szabad demokrata politikus, de végül is ő is tartotta magát a hivatalos verzióhoz, vagyis, hogy az SZDSZ és az MSZP vág neki együtt a ciklusnak, aztán majd meglátják, mi lesz. Vagyis menet közben derül ki, hogy kormányozható-e a város egyfős majoritással.

Lesz-e MDF-es főpolgármester-helyettes?

Máshonnan - nem megerősített forrásból - azt hallottuk, esetleg megkínálják egy főpolgármester-helyettesi poszttal az MDF-et, de ez inkább csak kombináció. Azt hallottuk egyébként, hogy Hock Zoltán lenne esélyes célpont, akit meg lehetne környékezni.

A hivatalos nyilatkozatokban mindenféle MDF-hez kapcsolódó lehetőséget cáfolnak az illetékesek. Lakos Imre és Molnár Gyula, az SZDSZ és az MSZP budapesti vezetői cáfolták, hogy koalícióra lépnének a kisebbik ellenzéki párttal. Molnár Gyula az Indexnek azt mondta: Újbudán ő az előző ciklusban egyfős többséggel irányította a kerületet, tehát a Fővárosi Közgyűlésben is elég szerinte a 34-33-as többség.

Molnár Gyula számít Tarlósra is

Molnár elmondta, hogy számítanak Tarlós István és Katona Kálmán azon kijelentéseire, amelyeket a kampányban hangoztattak, vagyis, hogy az ügyek 70-80 százalékában egyetértés van a nagy pártok között. Ezt a logikát folytatva Molnár megjegyezte, csak a fennmaradó 20 százaléknyi ügyben kell a koalíciónak az egyfős többségét érvényesítenie. Molnár és Lakos sem tudott részleteket mondani a leendő főpolgármester-helyettesek személyéről és számáról. Lakos viszont azt mondta, sazt szeretnék, ha minél kevesebben lennének, és a takarékosság jegyében a bizottságok számát és létszámát is csökkentenék.

Mindez azonban fegyelmezett szavazást követel meg a koalíciótól, amit egy név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikus igencsak bizonytalannak nevezett. Szerinte most a koalíciós pártokon belüli viszályok is súlyos problémákat okozhatnak: ha a harmincnégy képviselőből akár csak egy is megsértődik valamin, komoly gondok lehetnek. És akkor még nem beszéltünk az SZDSZ és az MSZP közötti esetleges vitákról.

Katona Kálmán szerint az MDF ellenzékben marad

Az SZDSZ-es Lakos Imre azt mondta az Indexnek, (nem teljesen ellentmondva névtelen párttársának), hogy az SZDSZ nyitott a különböző tárgyalási javaslatokra, de először az MSZP-vel kezdik az egyeztetést. Molnár Gyula is az SZDSZ elsőségét hangsúlyozta, velük kezdenek a szocialisták, ez nyilvánvaló. Az MDF-ről Lakos nem mondott konkrétumot, de Katona Kálmán, az MDF fővárosi listavezetője azt mondta: pártja ellenzéki frakció marad, erre a szerepre készülnek.

Katona nem ért egyet Tarlós Istvánnal, a független főpolgármester-jelölttel, aki az Index információi szerint várhatóan felkérést kap majd a fővárosi frakció vezetésére Fidesztől. Tarlós a Hír TV-nek hétfőn azt mondta: az MDF lehet, hogy a főpolgármestert fogja a következő években támogatni, ahogyan tette ezt az önkormányzati választási kampányban is. Katona szerint a Fidesz frakciójában nemcsak Tarlós István kap helyet, lesznek ott olyanok, akikkel értelmes párbeszédet folytathat az MDF.

Újbudán patthelyzet alakult ki
Újbudán patthelyzet alakult ki a vasárnapi választások után; egyenlő számú mandátumot kaptak a korábbi négy évben kormányzó pártok, az MSZP és SZDSZ, valamint az ellenzéki pártok, a Fidesz, az MDF és a MIÉP-Jobbik is. Az MSZP és az SZDSZ önálló, illetve közösen induló jelöltjei 18 mandátumot szereztek, továbbá a polgármesterré választott Molnár Gyula is ezt a tábort erősíti. A Fidesz-KDNP 16, az MDF 2, míg a MIÉP-Jobbik 1 mandátumot kapott, összesen tehát ugyancsak 19-et. A XI. kerületi patthelyzet azért is érdekes, mert egy képviselő-testületben foglalhat majd helyet az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ budapesti elnöke: Molnár Gyula, Lakos Imre és Kupper András - írja az MTI. Molnár az Indexnek elmondta: a XI. kerület már távolabb esik az országos politikától, és itt mindig kiélezettek voltak az erőviszonyok, a pártok általában egyeztetésre kényszerültek az elmúlt 16 évben is. Az utóbbi négy évben ugyan MSZP-SZDSZ-koalíció irányított, de ez kivételesnek számított. Az újraválasztott polgármester szerint a jövőben is az egyeztetésen lesz a hangsúly a kerületben.