Krisztina
18 °C
24 °C

Rákospalotai általános iskola, nem csak kínaiaknak

2004.03.16. 16:48
"Petőfi - Lu Shün Általános Iskola" lehet a neve annak a nyolcosztályos iskolának, ami várhatóan szeptembertől működik majd a XV. kerületben. A multikulturális intézmény a budapesti kínai populáció csemetéi mellet magyar gyerekeket is oktat majd magyar, kínai és angol nyelven.
A XV. kerületi Kavicsos közben felszámolt nyomdaipari középiskola helyén kezdi meg szeptembertől a magyar-kínai általános iskola az oktatást. Az iskola megalapításáról ma írta alá Magyar Bálint és Demszky Gábor a szándéknyilatkozatot, az ünnepélyes eseményen jelen volt a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete is.

Nyolc osztály

Fotó: Nagy Attila
Demszky Gábor nyilatkozik
Budapesten többezer kínai állampolgár él és dolgozik (egyes becslések szerint mintegy hatezer), Rákospalotán is szép számmal laknak, ezért is esett a választás a volt Ságvári Endre Nyomdaipari Szakmunkásképző Iskola háromszintes épületére. A szándéknyilatkozat szerint a Fővárosi Önkormányzat az Oktatási Minisztériummal közösen közalapítványt létesít az iskola létrehozására, az épületet Budapest ötven évre ingyenesen használatba adja az iskola fenntartóinak, és eképp lép be az alapítványba.

Az iskola szeptemberben kezdi meg működését, eddig már száz kínai és magyar szülő jelentkezett, hogy szívesen járatnák ide gyermeküket. Egyelőre nyolc osztállyal indítják a tanévet, de később - igény szerint - akár tizenhárom évfolyamosra is bővülhet az oktatás. Az iskola deklarált célja, hogy a magyar tannyelvű oktatás mellett, emelt szintű angol nyelvoktatást is nyújtva, kínai és nem kínai anyanyelvű tanulók számára egyaránt lehetőséget teremtsen a kínai nyelv igény szerinti elsajátítására, a kínai kultúra megismerésére. Az oktatás minden gyermeknek ingyenes lesz.

Integráció

Fotó: Nagy Attila
A kínai nagykövet
A Diákigazolvány Adatbázis számai szerint jelenleg Budapesten mintegy négyszázötven kínai gyerek tanul általános iskolában, nagy többségük magyar tannyelvű tanterv szerint, nincs módjuk a kínai írás elsajátítására, anyanyelvük ápolására. Magyarul is többnyire spontánul, kudarcélményekkel "színesítve" tanulnak meg.

Demszky Gábor az Indexnek elmondta, az iskola létrehozásával a fővárosban élő kínai közösség integrációjának elősegítése az elsődleges cél. Mint a főpolgármester elmondta, a kínaiak közül sokan csupán pénzt keresni jöttek Magyarországra, családjukat, gyermekeiket hátrahagyva. Az iskola létrehozásával őket is jobban "ide lehetne kötni", aminek Demszky magyarázata szerint bevételi vonzatai is vannak, hiszen jelenleg kiviszik jövedelmüket az országból.

Az iskola beindításához és működtetéséhez még iskolaigazgató, igazgatóhelyettes illetve pedagógusok jelentkezését várja a minisztérium. Az iskola nevéről egyelőre még egyeztetnek, az egyik javaslat a "Petőfi - Lu Shün Általános Iskola" (Lu Shün a huszadik századi kínai irodalom egyik legnagyobb alakja volt).