Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Siemens nem izgul

2006.09.11. 07:51

A Combino villamosok gyártója, a Siemens úgy találja, hogy a villamosok műszaki állapota és "rendelkezésre állása" megfelel a szerződésben meghatározott feltételeknek - írja a Népszava. A lap szerint egy újabb Combino villamos meghibásodása esetén sem lenne könnyű felmondani a Siemenszel kötött szerződést.

A megállapodás szerint ugyanis csak akkor lehet "visszaadni" a villamosokat, ha a jármű úgynevezett rendelkezésre állási mutatója 90 százalék alá esik. Donáth Zoltán, a BKV vezérigazgató-helyettese szerint a legutóbbi elromlott Combino esetében ez az adat 96 százalékos volt, tehát nem éri el a határértéket.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője szerint a műszaki hibák olyan súlyosak voltak, hogyazok alapján már érvényesíthető lenne a szerződés azon pontja, mely alapján vissza lehetne küldeni a villamosokat. A VEKE mégis úgy véli, hogy maradjanak a Combinók, de a Siemens fizessen komoly kártérítést.

Demszky Gábor a hétvégén adott ultimátumot a Combinóknak: ha valamelyik villamos ezentúl elromlik, visszaküldik a gyárba. "Vagy megcsinálják úgy, hogy zavartalanul működjön, vagy adják vissza a pénzt, amit kifizettünk érte" - jelentette ki a főpolgármester.

Az 54 méteres egylégterű villamosa darabonként 820 millió forintjába kerül a BKV-nak. A 4-6-os villamos a világ legforgalmasabb vonalai közé tartozik, naponta mintegy 220 ezren utaznak a járatokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?