Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Demszky: A Corvin sétány városmegújító program

2005.10.10. 16:34
A Józsefváros közel tíz százaléka fog megváltozni. A Corvin sétány projekt 145 milliárdba kerül, ebből 18 milliárdot az főváros fizet majd.

"Közép-Európa legnagyobb fejlesztési projektje, a Corvin sétány városmegújító program"- mondta Demszky Gábor főpolgármester hétfőn a fejlesztésben részt vevő cégek képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón.


Tekintse meg képeinket!

A cél, hogy a város élhetőbb, és lakhatóbb legyen. Ezért nem csak irodaházak, hanem lakások, és kulturális létesítmények is helyet kapnak majd a területen. A tervezésbe bevontak több sikeres nemzetközi építészt, és a Harvard design iskolájának hallgatóit is.

A tervek szerint a József körút - Práter utca - Szigony utca - Üllői út által határolt területen egy gazdasági, társadalmi és kulturális központot alakítanak ki 2012-ig. A beruházás értéke 145 milliárd forint, amiből 18 milliárdot a fővárosi önkormányzat fizet majd ki, mondta Demszky.

Század elő

A Corvin sétány lehetőséget ad egy olyan városépítésre, amire utoljára a 19 század második felében volt példa. Óriási teret kapnak majd az építészek, hogy megalkossák a kerület új arculatát.

A program iránt érdeklődik Norman Foster is, akit a világ öt legmagasabban jegyzett építésze között tartanak számon. Az ő nevéhez főződik az új Wembley stadion, vagy a londoni Millennium-híd is, mondta a főpolgármester.

Nemecsek és az olaszok


Klikk a képre!

A kilencvenes évek közepén még 170 üres telek volt a VIII. kerületben, most már a régi házakat kell lebontani az új építkezésekhez, mondta Csécsei Béla, Józsefváros polgármestere. A rehabilitációs program keretében a kerület 10 százaléka épül újjá, 4 hektár területet építenek, vagy újítanak fel a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt, mondta Csécsei. A befektető Futureal Csoport, és a beruházást végző, kerületi és fővárosi tulajdonban lévő RÉV8 Rt lesz. A projekt az engedélyeztetési eljárásnál jár jelenleg, az építkezések 2006 nyarán kezdődhetnek el, közölték a cégek képviselői.

Az Andrássy útnál szélesebb sétányon, lakóházakon és irodákon kívül a hagyományőrzés is fontos szerepet kap. Ezért kialakítanak egy "Pál utcai fiúk negyedet", ahol megépítenének egy grundot is, farakásokkal és egyéb kellékekkel, hogy "az olaszok megnézhessék a náluk nagyon népszerű Molnár regény élethű helyszíneit" - mondta Csécsei Béla.