Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ferencvárosi cédulák: az SZDSZ is magyarázkodhat

2008.12.27. 14:57
A Magyar Nemzet szerint Janás Ferenc, a ferencvárosi SZDSZ vezetője aláhamisította volna a kerületi lakók nevét a kopogtatócédulákra, de hiányzott mellőlük az értesítő, így nem lehetett használni őket. A párt szerint provokálták őket, amiről azonnal bejelentést is tettek.

Hajlandó lett volna jogsértést is elkövetni az SZDSZ egyik politikusa az elegendő számú kopogtatócédula begyűjtéséhez, állítja a Magyar Nemzet. A lap egy videofelvételre hivatkozva arról ír, hogy Janás Ferenc, a párt ferencvárosi elnöke tíz kitöltetlen kopogtatócédulát vett át egy aktivistájától. Ezeken sem a jelölt neve, sem a választó adatai, aláírása nem szerepelt. A videofelvételen, ami közben kikerült a Hír TV oldalára is, Janás Ferenc azt mondja a cédulákat felkínáló embernek, hogy amennyiben a kopogtatócédulákhoz tartozó értesítőket is sikerült volna begyűjteni, akkor átírhatná, és „bűnös módon” aláhamisítaná a kerületi lakosok aláírását. Ha ez megtörtént volna, az három évi elzárással járó választási csalásnak minősülne, emlékeztet a Magyar Nemzet.

John Emese nem kívánta a Magyar Nemzet értesüléseit az Indexnek kommentálni, az SZDSZ helyi vezetője azonban visszautasította a vádakat. Mint azt a sajtóközleményében írja, az SZDSZ-t többször is megkeresték magukat önkéntesnek kiadó csalók, de a párt nem vásárolt egyetlen kopogtatócédulát sem. A televízió által bemutatott konkrét esetben - a közlemény szerint - Janás Ferenc éppen azt próbálta megtudni az üres kopogtatócédulákkal házaló fiatalembertől, hogy kinek a megbízásából jött, és mik a szándékai. Janás azt állítja, a fiatalember egy idő után gyanút fogott, elment, és többet nem is jelentkezett. A közleményben azt írja még, hogy a Hír TV "elfelejtette megemlíteni, hogy Janás Ferenc november 21-én, az ügyet követően azonnal bejelentést tett a választási bizottságnál. A bizottság az esetet ezt követően tárgyalta".

Nem ez az első vitatott eset a kilencedik kerületi időközi választáson. A Polgár Tamást, közismertebb nevén Tomcatet indító Magyar Szociális Zöld Párt szelvényei között 1152 volt hamis, és mindössze 13 valódi, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415-öt lehetett elfogadni.

A legnagyobb botrányt azonban az MDF okozta, amikor kiderült, hamis cédulákkal próbált indulni a választáson. Amikor felmerült a gyanú, a IX. kerületi választási testület az Állami Nyomda szakértőjétől kért véleményt a párt céduláiról. A választási nyomtatványok gyártását végző cég embere szerint a két lépcsőben leadott ezer ajánlószelvény közül 669 nem a nyomdában készült, tehát biztosan nem valódi.

A történtek miatt Dézsi Mihály, volt rendőrségi szóvivő, az MDF jelöltje nem indulhat a képviselőválasztáson.

A kilencedik kerületi időközi választást azért kellett kiírni, mert Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben és kilépett az SZDSZ-ből is.