Piroska
-2 °C
5 °C

Demszky ad még egy esélyt Csepelnek

2005.12.08. 16:48
Demszky Gábor a napokban Csepel polgármesterének és a spanyol vevőnek is elmagyarázza, hogy a főváros miért nem ért egyet Budapest legértékesebb területének eladásával.

Már többször beszámoltunk arról a vitáról, amely a XXI. kerületi és a fővárosi önkormányzat között zajlik Észak-Csepel eladásáról. Az ügy érdekessége, hogy eddig elsősorban a főváros és az MSZP-SZDSZ-koalíció nézeteltéréseiről számoltunk be, most viszont a Fidesz is megszólalt az ügyben. (Igaz, korábban http://index.hu/politika/belfold/budapest/csepel1026/ az összes csepeli ellenzéki párt összefogásáról már hírt adtunk, akkor ugyanis az MSZP kivételével minden XXI. kerületi politikai erő tiltakozott a szigetcsúcs eladása ellen.)

Mindazonáltal most Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, csepeli frakcióvezetője közleményt adott ki a szigetcsúcs eladásával kapcsolatban. Szerinte "ismét egymásnak ugrott Demszky Gábor főpolgármester és Tóth Mihály csepeli polgármester fővárosunk legértékesebb, még be nem épített ingatlanjainak eladása miatt". Németh arra reagált közleményében, hogy a főpolgármesteri kabinet határozata alapján http://index.hu/politika/belfold/budapest/eszcsepel23/ a főváros megtámadja a XXI. kerület és a spanyol Fadesa cég közötti ingatlan adásvételi szerződést.

A Fidesz-MPSZ szerint Észak-Csepel privatizációja mélyen áron alul, Budapest és Csepel közfejlesztési céljait keresztülhúzva történt. Németh hangsúlyozza: "Ezeken az ingatlanokon válhatna valóra egy új, a főváros és a XXI. kerület közlekedését alapvetően megkönnyítő körút, ezzel egy Pestet és Budát Csepel érintésével összekötő híd építése. Mindennel, ami segíti Csepelt, valamint a csepeli közlekedés fejlődését, a Fidesz egyetért, mindennel, ami ezt megakadályozza, nem értünk egyet."

A fideszes politikus végül arra kéri a főváros és a XXI. kerület vezetését, hogy tárgyalásos úton, a csepeli lakosság véleményének kikérésével, a képviselő-testület valamennyi tagjának bevonásával, szülessen egyezség a szigetcsúcs sorsáról - zárja nyilatkozatát Németh Szilárd.

Bajkeverés?

Az Indexnek nyilatkozva Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője elmondta: a Fidesz szokásához híven nem a csepeliek érdekeit nézi, hanem a botránykeltésben érdekelt. Bőhm szerint a főváros igenis meg akarja oldani a problémát, korábban is tárgyaltak a XXI. kerületi önkormányzattal, és Demszky Gábor főpolgármester hamarosan a csepeli polgármesternek és a terület spanyol vevőjének, a Fadesa cégnek is elmagyarázza, hogy miért ellenzi a főváros a szigetcsúcs eladását. (A vételár egyébként 11 milliárd forint volt.)

A főpolgármesteri kabinet hétfőn egyébként azért döntött arról, hogy pert indítanak a szerződés megtámadására, mert a Városháza parkot akar létesíteni a csepeli szigetcsúcson, illetve átvezető utat építene, amely a majdani Galvani hídra vinné rá a forgalmat. Bőhm András hangsúlyozta, hogy a per megindításáról a végső szót a Fővárosi Közgyűlés fogja kimondani, ezért is fontos, hogy még a közgyűlési döntés előtt találkozik Demszky a csepeli vezetőkkel, illetve a spanyol vevő képviselőivel.