Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tarlós és Demszky vitája a városrehabilitációtól

2006.08.18. 15:09
Demszky főpolgármester védelmébe vette a Nyitott városháza rendezvénysorozatot, a lefolytatott közbeszerzést pedig törvényesnek tartja. A kampány jegyében a két esélyes főpolgármester-jelölt a városrehabilitációra fordított pénzek elosztásáról vitatkozott.

Pénteken folytatódott Demszky Gábor városjáró körútja, most éppen Kőbányán mondta el, hogy a fővárosi önkormányzat 2006-os költségvetése 417 milliárd forint. A főpolgármester hiányolta, hogy eddig hiába ismételgette a józsefvárosi Corvin sétányon és a kelenföldi Bikás-dombon, hogy ennyi a büdzsé, még soha nem írta le ezt egyetlen újságíró sem.

Arra a kérdésre, hogy miért közpénzen rendezi fórumait a választási kampány idején, Demszky elmondta: a város vezetői elszámolnak teljesítményükkel, a körúthoz hasonló rendezvény a közmeghallgatás és a közös képviselők fóruma is. Demszky azt mondta, hogy meghívásos pályázaton választották ki azokat a cégeket, amelyek a rendezvénykörutat szervezik. Az Index beszámolt arról, hogy a Nyitott városháza programjai 33 millió forintba kerültek, és három darabra bontott pályázaton nyerték el különböző cégek a megbízást.

Azért tarthatott egyszerűsített eljárást a városháza, mert több részre darabolták a beszerzést, így minden nyertes kommunikációs cég 12 millió alatti megbízáshoz jutott.

Vita Tarlóssal

Demszky a rendezvényen válaszolt Tarlós Istvánnak, a függetlenként induló, de jobboldali támogatású főpolgármester-jelöltnek is. Demszky szerint nem igaz, hogy lennének "jó" kerületek, akik kapnak támogatást a fővárostól, és rosszak, amelyek nem.

Óbuda például azért nem kapott városrehabilitációs támogatást a fővárostól, mert nem fizetett be pénzt évek óta az erre a célra létrehozott fővárosi alapba. A kerületek ugyanis akkor tarthatnak igényt erre a pénzforrásra, ha a lakásprivatizációból befolyt bevételeik felét beteszik az alapba. Minthogy Óbuda csak elvétve tette ezt meg, nem számíthat támogatásra.

Tarlós álláspontja

Tarlós István - aki 16 éve a III. kerület polgármestere - az Indexnek Demszky felvetésére elmondta: Óbuda igenis fizetett be a lakásprivatizációból bizonyos összeget, méghozzá nem is egyszer, hanem többször. Ugyanakkor látták, hogy ők nem kapnak vissza ebből a pénzből, márpedig nekik nem a főváros felé kell elszámolniuk a költségvetésükkel, hanem a III. kerületi választóknak.

Hova megy pénz?

Ezért Tarlósék - akárcsak néhány más kerület, például Újpest - úgy ítélték meg, hogy jobban hasznosulnak a pénzek, ha közvetlenül költik őket kerületi feladatokra. Szerinte a kerület hozzájárult olyan beruházásokhoz anyagilag, amelyek egyébként fővárosi feladatok lettek volna kizárólagosan. Példaként említette a Zsigmond téri szennyvíz-átemelőt és a Bécsi úti főcsatornát.

A főpolgármester-jelölt hozzátette: ami a ferencvárosi városrehabilitációt illeti, örül az ilyen fejlesztéseknek, de ha a külső erősforrások, a fővárosi pénzek a VI-VII. kerületbe áramlottak volna, akkor most az ottani felújításokat dicsérné mindenki, nem a IX. kerületit.

Vita a wifiről

A fővárosi Fidesz-MKDSZ szerint a drótnélküli internet, a wifi-hálózatok kiépítésére-bevezetésére tett ígéret politikai blöff, nem megvalósítható, ehelyett ingyenes köztéri internet elérésre lenne szükség Budapest közterein. Minderről az MTI szerint Soltész Attila, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának tagja pénteken Budapesten, a Liszt Ferenc téren tartott sajtótájékoztatón beszélt.

A fideszes politikus tudomása szerint a wifi-hez szükséges antenna elhelyezésére szolgáló kandeláberek bérleti díja kivételével, az összes költség a kivitelezőt terhelné. Soltész Attila 4-5-6 milliárd forintra becsülte a kivitelezés költségeit. Ez az üzleti modell nem működőképes - tette hozzá.

"Ehelyett azt javasoljuk, hogy a főváros 150 terén, parkjában, az önkormányzat 150 millió forintos támogatásával épüljön ki köztéri, drótnélküli internet elérés, ahol a felhasználók kisebb kompromisszumokkal (felugró reklámok, relatíve alacsonyabb sebesség) ingyenesen használhatják az internetet, a közcélú portálokat pedig korlátozás nélkül" - ismertette az ellenzéki párt elképzeléseit.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a Nyitott városháza-rendezvényen reagált a fideszes felvetésre. Elmondta, 2007 végéig valósul meg a hotspotokon, a legforgalmasabb helyeken a wifi-hálózat, de ez nem kampányígéret volt, hanem a fővárosi önkormányzat programjában szerepelt. Ikvai-Szabó szerint a hálózat kiépítése egyetlen fillérjébe sem kerül majd az önkormányzatnak, amely a wifi-berendezéseket tároló-tartó oszlopok használati jogát adja a terv megvalósításához.