16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Demszky: veszélyes ellenfél lehet a Fidesz Budapesten

2006.05.18. 08:52
Ha az SZDSZ és az MSZP Budapesten nem tud közös jelöltet állítani, a nevető harmadik, a Fidesz főpolgármesterjelöltje szerezhet többséget az őszi önkormányzati választráson - mondta Demszky Gábor a Napkeltében. A szocialisták akkor támogatnák Demszkyt, ha mellette egy kibővített hatáskörű, szocialista "szuperhelyettes" működhetne.

El kell kerülni, hogy egy esetleges szocialista és szabaddemokrata vetélkedés esetén a nevető harmadik, a Fidesz nyerje meg a főpolgármesteri posztot - mondta csütörtök reggel az MTV Napkelte című műsorában Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere.

A politikus veszélyes ellenfélnek nevezte a Fideszt, amely képes összegyűjteni a teljes jobboldali tábor szavazatait, és így akár 40 százalékot is elérhet az őszi önkormányzati választásokon.

A politikus azt mondta, ő "a budapestiek jelöltje" szeretne lenni és arra számít, hogy nem egy párt választja meg. Világossá tette, hogy azt szeretné, ha a szocialisták és a szabaddemokraták közös jelöltje lenne, mert - mint mondta - "a szavazók nem szeretnék, hogy a nevető harmadik nyerjen" a főpolgármesteri választásokon.

Demszky szerdán jelentette be hivatalosan, hogy ötödször is indul a főpolgármesteri címért. Mint mondta, a várost már hosszú évek útja két egyenlő partner vezeti. "Budapest liberális város" - mondta a 1990 óta hivatalban lévő főpolgármester.

A főpolgármester cáfolta, hogy a szocialista pártban többen nehezményezték volna, hogy nem egyeztetett velük, mielőtt újraindulását bejelentette. Demszky azt mondta: bejelentése előtt fél órán át tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel arról, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták közös jelöltjeként indulhat-e az önkormányzati választásokon, vagy a szocialisták önálló jelölttel próbálkoznak.

Az MSZP június 23-áig nem dönt arról, indít-e önálló főpolgármester jelöltet a fővárosban. A szocialisták akkor támogatják Demszky Gábort, ha az MSZP által támasztott "tartalmi és személyi feltételeket" elogadja az SZDSZ - nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár Gyula, a budapesti szocialisták elnöke. Molnár egy példát említett: Demszky első számú, kibővített hatáskörű "szuperhelyettesének" szocialista politikusnak kell lennie.  • Hírek
  • Hírek