Nem költene a kampányra Demszky

2006.05.24. 10:02
Városfejlesztésre fordítaná Demszky Gábor azt a pénzt, amiből a kampányhirdetéseket finanszíroznák. Beszélt arról is, hogy jó lenne maga mellé egy szocialista lobbista. Az SZDSZ-es városvezetők a létszámkarcsúsításról, és a lehetséges együttműködésekről beszéltek.

Demszky Gábor azt javasolja, hogy a fővárosban az SZDSZ és az MSZP egyetlen forint közpénzt se költsön kampányra az őszi választások előtt, hanem csak a nem fizetett médiában jelenjenek meg. Elképzelése szerint a kampányt a két párt a rádió és televízióműsorokon, újságokon keresztül folytatná.

A főpolgármester a Klubrádióban közölte, az így megtakarított összeget a városfejlesztésre kellene fordítani.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Demszky Gábor elmondta, javaslatát akkor terjeszti az MSZP elé, amikor leülnek tárgyalni az esetleges fővárosi koalíciós együttműködés feltételeiről, az általános főpolgármester-helyettesi posztról.

Az együttműködésről szólva a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, nem kapott még hivatalos megkeresést az MSZP-től. "Kétségkívül hiányzik valaki a város vezetéséből, aki a kapcsolatot tartja a kormánnyal, lobbizni tud Budapest fejlesztési forrásaiért, és például bejárása van a pénzügyminiszterhez" - mondta a szocialisták által felvetett szuperhelyettesi posztról.

MSZP-s lobbista

Demszky szerint egy ilyen ember MSZP belső köreinek tagjaként sok dolgot el tud intézni a fővárosnak. Már a kezdetektől részt vehetne például az állami költségvetés előkészítésében - szem előtt tartva például a BKV finanszírozását. Szólt arról is, hogy mielőtt bejelentette újbóli indulását, konzultált Gyurcsány Ferenccel is.

"Az SZDSZ minden javaslatra nyitott, elfogadja az MSZP ötleteit akár még a szuperhelyettesi posztra is" - mondta Bőhm András, a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen. Bőhm szerint ugyanakkor egy ilyen szuperhelyettesi poszt nem lenne racionális, túl sok területet egyesítene, túl sok hatáskört összpontosítana. Egy ilyen poszt betöltése iszonyú sok munkával járna, a szuperhelyettes így nem tudna annyi reprezentációs feladatot sem ellátni - derült ki szavaiból.

Vitézkedés

Ikvai Szabó Imre - aki jelenleg a költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes - némileg élesebben fogalmazott: "szuperkedni nem lehet" a fővárosban szerinte, "csak vitézkedni". (Molnár esetleges új pozíciója éppen Ikvai-Szabót érintené, a másik eddigi helyettes, a szocialista párti Vajda Pál távozása pedig már többször felmerült az utóbbi hetekben.)

Bőhm szerint a két párt programja között semmilyen különbség nincs, ami vitát válthatna ki, csak személyi kérdésk nyitottak, illetve a városvezetés struktúrájáról kell tárgyalniuk. Bőhm szerint kevesebb főpolgármester-helyettesre, kevesebb bizottságra van szükség. Ikvai-Szabó azt hangsúlyozta, hogy kevesebb jogkört kell adni a kerületeknek, Bőhm pedig a fővárosi és megyei listák létszámcsökkentését is elképzelhetőnek tartja, még az idei önkormányzati választások előtt.

Konkrétumként elhangzott, hogy a Fővárosi Közgyűlés létszámát egy keddi egyeztetés szerint 66-ról 55-re csökkentenék. Ez az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon bontakozott ki, a Fidesszel még nem egyeztettek erről. Az ellenzéki egyeztetés Bőhm szerint a kormányzat feladata egyébként.

Tervezett átalakítások

Lakos Imre, az SZDSZ fővárosi elnöke arról beszélt, hogy a közigazgatás és a város működtetése nemcsak kétharmados törvényektől függ. Az Indexnek nyilatkozva Lakos fontosnak tartotta egy komoly fővárosi vagyonkezelő szervezet létrehozását, amely az összesen 700 milliárd forintos mérlegfőösszegű cégeket is felügyelné.

Lakos elmondta, hogy ha Molnár Gyula a fővárosi pozíciókért száll harcba az önkormányzati választásokon, akkor nem zárható ki, hogy ő indul a XI. kerületi polgármesteri posztért ősszel. Lakos beszámolt arról: Zuglóban nem követi el még egyszer azt a hibát az SZDSZ és az MSZP, hogy egymás ellen indítanak jelölteket, és így a Fidesz nyerjen ebben a kerületben. A III. kerületben és Zuglóban is szeretnék, ha SZDSZ-es polgármester-jelölt lenne, aki közösen indul ősszel.

A IX. kerületben Gegesy Ferenc ellen állítólag indul majd Kökény Mihály a szocialisták színeiben, de Lakos szerint az SZDSZ-es Gegesy így is nyerni fog a Ferencvárosban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön