Jenő
-3 °C
6 °C

Gyurcsány: Orbán veszíteni fog

2006.09.14. 15:51
Gyurcsány Ferencet és Demszky Gábort is feldühítették Orbán Viktor kormányváltást pedzegető szavai. Csütörtökön mindketten elítélték a Fidesz elnökének nyilatkozatát. Demszky szerint Budapest nem lesz háborús hídfőállás, Gyurcsány pedig azt írta blogjában, Magyarország nem fog nekimenni a kormánynak.

"Az uszító szavakból önmagát felmentő indulat, az agresszív szavakból támadás. A politikában a szó fegyver. Minden fegyverrel csínján kell bánni. Kellő óvatossággal, kellő körültekintéssel kell bánni a szavakkal" - írta Gyurcsány Ferenc a blogjában, Orbán Viktor szerdai, esztergomi szavaira reagálva.

Gyurcsány: Orbán téved

"Szerintem a Fidesz elnöke téved, ha úgy gondolja, hogy a harci kürt megfúvására az ország fölkel a kormánya ellen, ahogy abban is téved, hogy az önkormányzati választásokat a kormány elleni harcnak tekinti. A Fidesz elnöke a tűzzel játszik. Úgy tesz, mint aki lángra kívánja lobbantani az indulatokat, tudomást sem véve arról, hogy amit tesz, az veszélyes saját pártjára, a magyar jobboldalra és az egész országra is. Utcára hívni embereket, néhány tízezret, akár kétszázezret, nem nehéz. Hazavinni őket mindig sokkal nehezebb" - írja a miniszterelnök.

Gondolatmenetét tovább fejtegetve ez írja: Aki azt mondja, hogy illegitim a kormány, az azt is mondja, hogy a kormánnyal szemben bármilyen fellépés legitim lehet, az fölmenti követőit a demokratikus normák, játékszabályok, törvények és kultúra betartásának kényszere alól, mert a törvénytelenség megszüntetése olyan hazafias kötelezettség, amely felülírhatja az írott normát és az íratlan szabályt.

Sajnálja

A kormányfő úgy látja, Orbán Viktor vereséget fog szenvedni, "Magyarország nem fog nekimenni a kormánynak, Magyarország nem lázadást kíván, hanem nyugodt, építkező rendet". "Sajnálom a rendszerváltás emblematikus alakját, nagy európai politikus lehetett volna belőle" - írja Gyurcsány.

Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívással fordult riválisaihoz, illetve valamennyi budapesti polgármesterjelölthöz azt szorgalmazva, határolódjanak el Orbán Viktor Fidesz-elnök kijelentéseitől. Az ellenzéki pártelnök a Reutersnek nyilatkozva ugyanis azt mondta, "A felkelés komoly kifejezés a magyar közéletben, ezért szeretném a használatát elkerülni, de az embereknek joguk van az ellenálláshoz, és azt gondolom az ellenállás a demokratikus politika elfogadható formája".

Demszky Orbán hatalomvágyáról

Demszky meggyőzödése, hogy a budapestiek sem felkelést sem ellenállást nem akarnak. "Nem akarják azt, hogy a négy évvel ezelőtti hídfoglalás után most egész Budapestet egy népvezér és csapatai használják hadszintérnek" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Úgy vélte: Orbán ismét bebizonyította mit gondol a demokráciáról, bebizonyította, hogy az önkormányzatok számára csak a hatalomátvétel eszközei az elbukott parlamenti választás után.

Demszky Gábor szerint bizonyítást nyert az is, hogy Orbán nem szereti Budapestet. "Három tavaszi és két őszi választáson eddig már ötször próbálta átvenni a hatalmat Budapest felett. A budapestiek erről már ötször mondtak ítéletet, és küldték nyugdíjba Orbán Viktort."

Vadászat?

Szerinte most a hatodik alkalommal Tarlós Istvánt használja arra, hogy "a szélsőjobbal szövetkezve az ő hátáról tudja levadászni Gyurcsány Ferencet és a magyar kormányt". Demszky világossá tette: Budapest nem lesz háborús hídfőállás. Demszky szerint mindent el kell követni azért, hogy az uniós csatlakozás előnyeit, az elmúlt 2-3 év kormánnyal közös építkezését senki ne tudja lerombolni.

Demszky szerint világos mit akar a "szélsőjobbot Tarlós és számos ellenzéki polgármesterjelöltet mellé állító vezér". Tarlós győzelmével az orbáni népi ellenállás fővárosi, sőt országos szervező centrumává akarják tenni a budapesti városházát". Úgy vélte, számukra a választások tétje a a koalíciós ország- és városvezetés demokratikus hatalmának megdöntése.

Nem akar tűzfészket

Demszky szerint más a tét: a választók arról döntenek, milyen program szolgálja leginkább településeik fejlődését. A főpolgármester reméli, a legtöbb polgármester és önkormánzati képviselőjelölt így gondolja, ezért arra kért mindenkit, valamennyi főpolgármester és polgármesterjelöltet, hogy tiltakozzanak Orbán Viktor szavai ellen. "Nyilvánosan zárkózzanak el attól, hogy az ellenállás tűzfészkévé változzék Budapest. Demszky külön felkérte Tarlós Istvánt, Pokorni Zoltánt, Rogán Antalt és a Fidesz többi jelöltjét, hogy tegyék egyértelművé álláspontjukat: településük, választók érdekeit, vagy pártvezérük érdekeit kívánják képviselni".

Demszky utolsó főpolgármesteri ciklusára készül

Demszky Gábor utolsó főpolgármesteri ciklusára készül - ezt a főpolgármester maga jelentette be az MTI tudósítása szerint csütörtök délután a Liberális Sátorban tartott tájékoztatóján, amelyen bemutatta új csapatának egyik tagját, Z. Halmágyi Judit építészt. A főpolgármester elmondta: a következő négy évben kiemelt céljának tekinti, hogy helyzetbe hozza a fiatal, több nyelvet beszélő, külföldi tapasztalatokkal rendelkező várospolitikusi generációt.

Demszky Gábor bízik abban, hogy a felkészült, világlátott. elfogulatlan szakemberekkel gyökeresen meg tudják majd változatni az eddigi rossz reflexeket. Új csapatom tagjai sok területen változást akarnak - tette hozzá. A főpolgármester közölte, hogy Budapest városfejlesztése korszakhatárhoz érkezett. Az infrastrukturális beruházások után már a földfelszín feletti Budapestre koncentrálnak. A nyugat-európai típusú városfejlesztés, a modern városgazdálkodás új megoldásokat igényel, s ezekhez új emberekre is szükség van - jegyezte meg.

Az SZDSZ fővárosi listáján nyolcadik helyen szereplő Z. Halmágyi Judit nem klasszikus politikusként, hanem szakpolitikusként vesz majd részt Budapest fejlesztésében. Indulásának feltételként szabta, hogy a városfejlesztési bizottság mellett hozzanak létre egy stratégiai munkacsoportot, illetve, hogy nevezzenek ki egy dunai biztost - mondta Demszky Gábor.

Z. Halmágyi Judit, aki egy ismert holland építész budapesti irodájának vezetője évek óta, elmondta, hogy húsz éves építészi munkája során megtanult egy szabad alkotási folyamatot. Hozzátette, hogy a tervbe vett fejlesztéseknél az építészi minőségre és a városi környezet élhetőségére kíván koncentrálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?