Mátyás
-6 °C
1 °C

Az MSZP jövőre nem támogatja Demszky Gábort

2005.03.24. 23:20
A fővárosi politika a fejlesztés helyett az üzemeltetésre helyezte a hangsúlyt, mondta a szocialista párt budapesti elnöke egy csütörtöki összejövetelen. Molnár Gyula szerint elképzelhetetlen, hogy közös jelöltként a népszerűségéből vesztett főpolgármestert támogassák a 2006-os választáson. A szocialisták 2002-ben sem támogatták Demszky Gábort.
Az MSZP budapesti elnöke csütörtökön este hangsúlyozta: pártja a 2006-os főpolgármester választáson nem támogatja közös jelöltként Demszky Gábort. "Politikai álláspontunk, hogy nem tudjuk elképzelni (...) azt, hogy közös jelöltként 2006-ban támogatni tudnánk őt" - mutatott rá a kormányfő Budapest-megbízottja egy fővárosi klub-összejövetelen.

Ne ígérjen Demszky

Molnár Gyula úgy látja, az MSZP-nek Demszky Gáborral és az SZDSZ-szel már nincs lehetősége arra, hogy az elkövetkező egy-másfél évben együtt mutassanak fel eredményeket. "Nekünk már nem hisznek, ezt pontosan tudjuk, mi már nem dumálhatunk tovább, aki 14 évig vezet egy várost, az ne ígérje meg, hogy majd holnaptól tudja, hogy mi a megoldás, az csinálja meg" - mondta Molnár Gyula a főpolgármesterre utalva.

Fontosnak tartjuk, hogy tovább billentsük azt a fővárosi politikát, ami az elmúlt 10-14 évben tapasztalható volt - jelentette ki. Molnár Gyula szerint ez a fővárosi politika a fejlesztés helyett az üzemeltetésre helyezte a hangsúlyt.

A kátyúk nem tömődnek

Úgy vélte: olyan "fiskális terror", "már-már önsors rontó pénzügyi politika" uralkodott a városon, amely "mindenfajta stabilitási számot szembe állított a fejlesztés lehetőségével". Ezt meg kell haladni, ez hamis alternatíva volt, tette hozzá. Álláspontja szerint az nem lehet kérdés, hogy üzemel-e a város. Magától értetődő dolgoknak nevezte, hogy "a tisztasági vállalat tisztán tart, a szemetet elviszik, (...) a kátyúk betömődnek". Ha ez nem így van, akkor le kell váltani, aki ezért felelős, vagy ha ettől sem változik a helyzet, a rendszeren kell változtatni - fűzte hozzá.

A miniszterelnök Budapest-megbízottja szerint a 2006-os parlamenti választások, a mandátumok sorsa "bizonyos szempontból" Budapesten, illetve 9-10 nagyvárosokban dől majd el. Mint mondta, az utóbbi időben felértékelődött Budapest, ma itt tülekszik a politika.

Az SZDSZ-ről szólva azt mondta: a 2004-es kormányfő-váltás után 2005 januárjára "egy kicsit ijedtebb (lett) a liberális koalíciós partner tekintete, mert azt látta, hogy egyre inkább teret veszít a liberális párt abban a politikai mezőben, melyet Gyurcsány Ferenc megpróbált betölteni". Kitért arra is, álláspontja szerint 2006-ra, az új összetételű parlament elé olyan törvénymódosításokat kell tenni, ami a többi között megszüntetné a kétszintű közigazgatást.

2002-ben sem támogatták

A Budapestet 1990 óta vezető Demszky Gábor népszerűsége tavaly a mélypontra zuhant, és állítólag már az SZDSZ-ben is kevesebben támogatják. A héten felmerült annak lehetősége is, hogy a liberálisok Kóka János gazdasági minisztert indítják a jövő évi főpolgármester-választáson, de ezt az információt az SZDSZ cáfolta.

Az MSZP egyébként a 2002-es önkormányzati választáson sem támogatta a főpolgármestert, a poszt megszerzéséért a szocialisták Gy. Németh Erzsébetet indították.