Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

SZDSZ: 2006-ban is Demszky lehet a főpolgármester-jelölt

2004.10.14. 15:12
Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint 2006-ban is lesz pártjának főpolgármester-jelöltje, aki meggyőződése szerint újra Demszky Gábor lesz. Az SZDSZ tájékoztatóján Bőhm András fontos feladatnak nevezte, hogy Demszky visszaszerezze az emberek bizalmát és jelezte, ha a fővárosban a jelenlegi politikát folytatja az ellenzék, akkor ők is "lépni fognak".
Két év múlva is lesz önálló főpolgármester-jelöltje az SZDSZ-nek, és azt biztosan ismét Demszky Gábornak fogják hívni, jelentette ki Horn Gábor, a párt ügyvivője a fővárosi SZDSZ-frakció csütörtöki tájékoztatóján. Egyéni véleményét ismertetve kizártnak tartotta azt, hogy a liberálisok értékeiket feladva egy szocialista jelölt mögé álljanak.

Szükség van önálló jelöltre

Bőhm András frakcióvezető leszögezte, politikai racionalitásból szükség van az önálló SZDSZ-es jelöltre. A szocialistákkal közös jelölt esetén, a Fidesszel folytatott, várhatóan szoros verseny után a liberális szavazók jó része nem menne el voksolni. Így az SZDSZ sem tudna ismét 23 százalékot szerezni a pártlistás önkormányzati szavazáson. Megjegyezte: érthető, hogy önálló jelöltet akarnak a szocialisták, azonban nekik is "le kell ülniük számolni", nehogy a végén jobboldali vezetése legyen Budapestnek.

Horn Gábor hangsúlyozva, hogy a magyar politikai közélet felső színterében egyedülálló lenne, ha Demszky Gábor húsz évig állna posztján, leszögezte, hogy az SZDSZ bizalmát bíró főpolgármesternek ehhez minden segítséget megadnak. Az ügyvivő szerint a választásokig hátralévő két évben, a jobboldali hecckampány ellenére, illetve az egyébként jogos lakossági felvetéseket orvosolva, Demszky Gábor úgy mint eddig, ismét sikeres vezető lehet.

Visszaszerezni a bizalmat

Bőhm András fontosnak tartotta, hogy Demszky Gábor visszaszerezze az emberek bizalmát, ami a nyári események miatt megrendült. Leszögezte, bárhogy próbálkozik a Fidesz "sárdobálással, gátlástalan támadásokkal", a liberálisok megőrzik posztjukat a városban. A frakcióvezető megjegyezte, ha továbbra is az országos politikából átemelt stílust képviseli a Fidesz, akkor ők is lépni fognak. Erre volt példa az, hogy a Fidesz frakcióvezetőjét, valótlan kijelentései miatt visszahívták az István kórház felügyelő tanácsának éléről.

Bőhm András bejelentette azt is, hogy kezdeményezik a szerintük számos ponton elavult, rossz önkormányzati törvény módosítását. Elismerte, hogy ennek apropóját Demszky Gábor összeférhetetlenségével kapcsolatos kettős jogértelmezés adta. Közölte, a budapesti pártokkal egyeztetve egy év alatt elkészülhetnek a módosítással, amelynek során a város működőképességét erősen gátló kétszintű önkormányzatiság megszüntetését is kezdeményezik.