Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Demszky lemond EP-mandátumáról

Demszky Gábor csütörtökön úgy döntött, hogy lemond EP-mandátumáról, értesült az Index. Ennek ellenére elképzelhető, hogy két szék közé esik az európai parlamenti képviselői és főpolgármesteri posztot több hónapig betöltő szabad demokrata politikus.
"Budapest négyszer engem választott, most én is újra Budapestet választom. Budapest számomra mindennél fontosabb. Nem hagyom cserben azokat, akik rám szavaztak, nem hagyom cserben a budapestieket", kezdi közleményét a főpolgármester, amelyben bejelenti, lemond EP-mandátumáról. Demszky Gábor többek között az SZDSZ elnökével is folytatott konzultáció után hozta meg döntését. Demszky Gábor főpolgármesteri és EP képviselői tisztségének összeférhetetlenségét szerdán állapította meg a Közigazgatási Hivatal vezetője, megerősítve elődje, Felkai László jogi álláspontját. Értesüléseink szerint Demszky utódja Mohácsi Viktória, az oktatási tárca miniszteri biztosa lehet.

Politikai szempontból tiszta

Háromféle lehetőség
Azzal, hogy Demszky lemond európai parlamenti képviselőségről, nem biztos, hogy a problémát megoldotta. A bíróság ugyanis – az összeférhetetlenség megszűntetésétől függetlenül – kimondhatja a korábbi összeférhetetlenséget, ami a főpolgármesteri tisztség megszűnését jelenti. Egyes jogértelmezések szerint ugyanis Demszkynek a júniusi EP választás után egy hónapon belül meg kellett volna szüntetnie az összeférhetetlenséget, amelyre most már - a határidőn túl - nincs lehetősége, csak a bíróságnak.
Kuncze Gábor csütörtökön azt mondta, politikai szempontból egyértelmű, hogy nincs összeférhetetlenség a két poszt betöltése között. Megjegyezte, hogy jogilag azonban vannak más értelmezések. Demszky Gábor is más állásponton van. A közigazgatási hivatal döntésével nem ért egyet, de tudomásul veszi. Mindehhez a főpolgármester azt is hozzáteszi, hogy a végső döntést kimondó bíróság szerinte neki adna igazat, "de a várhatóan hosszan elhúzódó eljárás méltatlan lenne ahhoz a feladathoz és tisztséghez, amivel két évvel ezelőtt a budapestiek" megbízták.

„Az egységes politikai akarat nem tükröződik az egymásnak ellentmondó jogszabályokban” – mondta Kuncze, utalva arra, hogy az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvénybe nem került be a polgármesteri összeférhetetlenség. Az 1994-es, a polgármesterek jogállásáról szóló törvény azonban felsorolja azt, hogy a polgármester milyen más pozíciót tölthet be, ezek közt viszont nem szerepel az európai parlamenti képviselőség. Politikusok szerint akkor ez a lehetőség még fel sem merült, a jogszabály átdolgozása pedig azóta elkerülte a jogalkotók figyelmét. Kuncze szerint ez egy jogi probléma és ő, politikusként csak a politikai vonatkozásban nyilváníthat véleményt.

A pártelnök szerint az SZDSZ-nek és Demszkynek is ugyanolyan fontos a városvezetői és az európai parlamenti poszt. Horn Gábor, a párt ügyvivője azonban egy csütörtöki tévéműsorban azt mondta, a pártnak az az érdeke, hogy Demszky Gábor főpolgármester maradjon.

A hivatalvezető még nem döntött

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének munkatársa, Dániel Károly az Indexnek azt mondta, hogy Forgács Imre még nem kapta meg a múlt heti közgyűlési határozatot, így nem alakította ki álláspontját, melyik jogi megoldást fogadja el. Tehát egyelőre nem tudni, elfogadja-e Demszky döntését valamelyik poszt feladásáról vagy csak a bíróság határozhat. Ennek eldöntésére Forgácsnak 30 napja van, de nem feltétlenül kell kivárnia a határidő végét.