Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ötvenmilliós luxusjacht a BKV tulajdonában

2004.10.06. 17:23
Végelszámolási eljárás indult a BKV Hajózási Kft-jénél. Az InfoRádió értesülései szerint a 12 hajós flotta nagy részét a BKV a jövőben értékesíti, kivéve a Carolina nevű luxusjachtot. A használtan is mintegy 50 millió forintot érő hajót korábban a főpolgármesteri hivatal is gyakran kibérelte Demszky Gábor reprezentációs céljaira.
Végelszámolással megszünteti hajózási Kft-jét a BKV. Az egy kompot és tíz sétahajót érintő végelszámolás szeptember elsején kezdődött és körülbelül fél év múlva zárul. A hajókat a BKV korábban egy kivétellel bérbe adta, a szerződések 2006 december 31-ig szólnak. A kivétel a Carolina nevű luxusjacht, amelyet jelenleg a BKV üzemeltet, és a tervek szerint a jövőben is megtart. A többi hajót a tervek szerint 2006 végén, a bérleti szerződések lejártakor értékesíti a BKV.

Reprezentációs hajó

Klikk a képre!
Az InfoRádió értesülései szerint a Carolina nevű jachtot a kilencvenes évek elején vette a tömegközlekedési cég. A hajót az elmúlt években több alkalommal bérelte ki a Főpolgármesteri Hivatal Demszky Gábor számára reprezentációs célra. Ilyen alkalom volt például a New York-i kormányzó, vagy a pekingi polgármester látogatása. Aba Botond cáfolta azokat a híreket, miszerint a jachtot Demszky Gábor személyes céljaira használta volna.

A Carolina hajózási szakértők szerint használtan is 45-50 millió forintot ér, éves tárolási, üzemeltetési és személyzeti költsége mintegy két és fél millió forint. A hajót óránként 20 ezer forintért lehet bérbe venni, de az InfoRádió értesülései szerint ritkán mozdul el a kikötőből, így nem termel nagy hasznot. A jachtot egyébként néhány éve az egyik autógyár leányvállalata bérelte hosszabb ideig, így teremtve kapcsolatot a cég angyalföldi és albertfalvai telephelye között. Hajózási szakértők szerint a Carolina hátránya a mérete és gyorsasága, a hajótest ugyanis dunai viszonylatban igen nagy hullámokat kelt.

Aba Botond szerint rentábilis a hajó működtetése

Aba Botond arra a kérdésre, hogy miért van szüksége egy luxusjachtra a jelentős pénzügyi hiánnyal küszködő társaságnak, azt válaszolta, hogy a BKV számára elsősorban az a fontos, hogy a profilidegen hajózási kft-vel ne legyen gondja. A cégvezető nem tudott pontos adatokat a jacht költségeiről, de véleménye szerint rentábilis a működtetése.