Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem létező döntést jelentett be Demszky

2005.05.07. 11:45
Nem válik külön a főváros és Pest megye, hirdette ki a "kormány döntését" pénteken a főpolgármester. A két kormányszóvivő cáfolja, hogy megszületett volna a döntés, mint mondják, még folyik az egyeztetés. A Népszabadság szerint Demszky pénteki téves bejelentését egy városházi szocialista politikus közlésére alapozta.

"Egy nagyon lényeges kormánydöntést szeretnék bejelenteni, most végre a Gyurcsány-kabinet kimondta a döntő, elhatározó, ezt a vitát lezáró szót: nem válik külön Pest megye" - mondta Demszky Gábor pénteken sajtótájékoztatón.

EU-s pénzeken megy a vita

Pénteken elhangzott, évekig tartó vita volt arról, hogy Budapest és a megye egy térség legyen-e a jövőben, avagy "kizárólag pénzügyi okokból" a megye leváljon. Ezt először a Fidesz, majd a Pest megyei MSZP vetette fel, de a főváros vezetése ezt mindig ellenezte.

Mivel a döntés miatt kevesebb uniós pénzt kap a megye, a kormány fejlesztésekkel fog kompenzálni, közölte Demszky. Mint mondta, számos fejlesztést úgy valósítanak meg, hogy figyelembe veszik a kieső forrásokat, így nem okoznak kárt sem a megyének, sem annak a politikai struktúrának, amelyik nagyon akarta a különválást.

Az EU-s forrásokat az egyes régiók fejlettsége alapján osztják. Mivel Budapest Magyarország fejlett területének számít, Pest megyét hátrányosan érinti, ha a fővárost is "hozzászámolják".

Egy szocialista súgott Demszkynek

Batiz András kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a főváros és Pest megye régiós sorsáról még nincs döntés, az ügyben folyik az egyeztetés. A Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése is tudatta, hogy folynak az egyeztetések és közgyűlés vezetőinek nincs tudomása semmilyen kormánydöntésről az ügyben.

"Ilyen döntés nincsen. Politikai egyeztetés folyik a főváros, a megye és a kormány képviselőivel. A szakértők vizsgálják az EU-finanszírozási lehetőségeket is, ezek összességében döntik el, egyben maradjon vagy különváljon a központi régió" - mondta el a Népszabadságnak László Boglár kormányszóvivő.

A napilap információi szerint Demszky pénteki téves bejelentését egy városházi szocialista politikus közlésére alapozta. E szerint a parlamentben a kormányfő informálisan a régió egyben tartásáról egyezett meg a koalíciós frakciókkal.