Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Kutyavacsorára utaznak a kínaiak Budapestre '

2005.04.15. 14:25
A kulturált ebtartás érdekében határozott hatósági fellépést, a kutyatartással kapcsolatos jogszabályok egységesítését sürgette a fővárosi MDF-frakció pénteken Budapesten. A frakcióvezető szerint a környező országokból kínaiak utaznak Budapestre "egy kiadós kutyavacsorára".

"Az idén csaknem tízszer annyit, 200 millió forintot költ a fővárosi önkormányzat a kulturált ebtartás meghonosítására az elmúlt évi összeghez képest. A PR-célokra szánt 100 millió forintból azonban inkább járdatisztító gépekre és a kutyapiszok felszedésére alkalmas zacskók utcai kihelyezésére költenének" - mondta Szőke László, a képviselőcsoport vezetője.

Nem büntetnek a kutyaszarért


Klikk a képre!
(Vigyázat, undort keltő fotók!)

Az ellenzéki politikus nehezményezte, hogy miközben elviselhetetlen mennyiségű a kutyapiszok az utcákon, tavaly a közterület-felügyelők nem büntettek meg emiatt senkit, annak ellenére, hogy jogi lehetőségük lenne rá.

Szőke László felszólította a főváros vezetését arra, hogy kezdjen egyeztetéseket a kerületekkel, az állami szakhatóságokkal, illetve a törvényhozással a kutyatartással összefüggő jogszabályok egységesítésére a hatékonyabbá fellépés érdekében.

Háromezer kutyát altattak el tavaly

Négyszázezer kutya városa
Budapesten becslések szerint négyszázezer kutya él (az alig kisebb Bécsben hatvanezer), írta az Index. A pesti kutyák naponta negyven tonna kutyapiszkot hagynak maguk után a köztereken. Ez az adat ráadásul csak a regisztrált kutyákra vonatkozik, a szám tehát ennél nagyobb lehet.
A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. (SM) év eleji felméréséből kiderült, a budapestiek egyik legnagyobb problémája a parkolás mellett a köztisztaság hiánya. A felmérésben részt vevő 1200 válaszadó jó része a gyakoribb takarítás mellett a szankcionálás bevezetésében vagy szigorításában látja a megoldást.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy információik szerint egyre nő "az embertelen körülmények" között tartott, illetve az elhagyott, kidobott állatok száma. A fővárosi közterület-felügyeletnél tavaly összesen mintegy nyolcezer kutyatetem keletkezett.

A szervezetnél 3600 kutyát adtak le, 3006-ot elaltattak, mintegy 1100-at pedig befogadtak. Sikerült gazdához juttatniuk 1700 kutyát, az utcákról pedig mintegy 2100 állattetemet gyűjtöttek be. A politikus szerint legalább annyi bírságot kellene kiróni a kutyapiszok össze nem szedéséért, hogy abból a telep fenntartható legyen.

Kutyavacsora

Szőke László a jelenlegi állapotoknak tulajdonítja azokat a híreszteléseket, miszerint "kutyahús-árusítás folyik" Budapesten, elsősorban "az itt élő kínai népesség igényeinek a kielégítésére".

Mint mondta, munkatársainak a kínaiak is megerősítették ezt a hírt. Közölték azt is, "mivel Budapesten viszonylag könnyen lehet kutyahúshoz hozzájutni, így a környező országokból is egyre több kínai utazik egy jó kiadós kutyavacsorára Budapestre".