Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megfúrják a karácsonyi vásárt az Erzsébet téren?

2005.11.21. 14:21
Lesz kátyúzás télen is Budapesten, viszont az Erzsébet téri karácsonyi vásárt megfúrná a főpolgármesteri kabinet.

Két ütemben, egy hazai és egy nemzetközi tenderen bonyolítják le a téli kátyúzási munkákat a fővárosban - erről döntött hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet. Mint ismeretes, korábban nagy vita zajlott arról, hogy a közterület-fenntartók, vagyis az FKF Rt. által végzett kátyúzás, az úgynevezett havária-munkák nem elegendőek, és közbeszerzést kell kiírni erre a tevékenységre. Időközben kiderült, hogy a közbeszerzési értékhatárok úgy alakultak, hogy csak nemzetközi tendert lehetne meghirdetni, ha egyetlen ütemben végeznék el a feladatokat. A nemzetközi tendert viszont jövő március előtt nem lehetne befejezni.

Ezért most a kabinet úgy döntött, hogy előbb egy belföldi beszerzést bonyolítanak le, ezzel már az első téli hónapban is folytatható a kátyúmentesítés, aztán pedig márciustól a nemzetközi tender eredményeként is zajlik majd a munka.

Hitel a kórházak összevonása előtt

Ugyancsak tárgyalt a kabinet arról, hogy a Madarász utcai kórház számára ötvenmilliós hitelt folyósítanak. Ezt a kölcsönt az intézménynek egy éven belül (jövő áprilistól számítva) kell visszafizetnie. Ezt a kórházat egyébként éppen összevonják a Heim Pál kórházzal, így például már közös igazgatója van a két gyermekgyógyintézetnek. A hitel jelentősége az, hogy az összevonáskor nem lesz hiány a két szervezet gazdálkodásában.

Nagy vitát kelthet a jövőben az a döntés, miszerint a főpolgármesteri kabinet kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága által hozott korábbi döntések egyikének felfüggesztését. Eredetileg három döntést is megvétózott volna a kabinet. De kiderült, hogy két esetben már késő lenne a beavatkozás.

Vitatott karácsonyi vásárok

De miről is van szó? Karácsonyi vásárok immár hagyományosak Budapest belvárosában, az viszont újdonság lenne, hogy nemcsak a Vörösmarty téren lennének bódék, elárusítóhelyek, hanem immár a Deák, a Fővám és az Erzsébet térre is terveznek ilyen rendezvényeket. A szakbizottság jóvá is hagyta ezeket, ám Schiffer János főpolgármester-helyettes és más szakmai fórumok kifogásolták a bódék elszaporodását, és olyan helyeken való felállítását, ahol szinte egybeérnek ezek az építmények.

Ezért eredetileg mind a három új helyszín esetében felfüggesztette volna a kabinet a bizottsági jóváhagyást, ám kiderült: két helyen már kifizették a helyfoglalási díjakat a kereskedők, és végtelen pereskedés kezdődött volna az ügyben. Az Erzsébet téren azonban ez még nem történt meg, így csak ott függesztették fel a bizottsági jóváhagyást. Kérdés, persze, hogy mit ér ez a gyakorlatban, megtámadják-e a döntést, illetve hogyan döntenek majd az illetékesek a halasztó határozat után.