Szilárda
0 °C
6 °C

Demszky privatizálná a kátyúzást

2005.10.04. 15:38
Privatizálná a kátyúzást Budapest, mert a munkákat eddig végző Közterület-fenntartó Rt.-vel elégedetlenek a város vezetői. Demszky Gábor szerint tavasszal kiderült, hogy a magáncégek olcsóbban és megbízhatóbban kátyúznak, mint a főváros saját cége. Az InfoRádió összefoglalója.
Demszky Gábor főpolgármester az InfoRádiónak elmondta, hogy a százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló Fővárosi Közterület-fenntartó Rt, azaz a Főkefe útfenntartási feladatait várhatóan privatizálja Budapest.

"Meg kell vizsgálni a privatizáció lehetőségét. Így például ez a vállalat tartja fenn az utakat, magyarul kátyúz, ezzel a tevékenységével pedig nem vagyunk elégedettek."

Demszky Gábor hozzátette, hogy a magánosítás csak a kátyúzást érinti, a Főkefe más tevékenységeit, például a szemétszállítást nem.

Megcserélt szerepek

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a közterület-fenntartó szabad kapacitásaival, ha a munkát magáncégek végzik, a főpolgármester közölte: piacgazdaságban ez is megoldható, mert a Főkefe lehet alvállalkozó is. Ez azt jelenti, hogy fordulhat a kocka, az elmúlt időszakban ugyanis a magáncégek végezték alvállalkozásban a kátyúzást a Főkefénél.

Budapest ez év tavaszán írt ki először pályázatot a kátyúzásra, majd többször elhangzott, hogy a magáncégek valóban olcsóbban dolgoznak, mint a Főkefe.

Az InfoRádió már tavaly tavasszal készített egy összehasonlítást, amelyből kiderült az árkülönbözet, ám akkor a városvezetés azzal hárította el a kérdést, hogy minden kátyú más, és nem lehet összehasonlítani a befoltozásuk árát sem.