Géza
-11 °C
-4 °C

Vajda cáfolja a drága kátyúzást

2004.04.20. 11:20
A főpolgármester-helyettes szerint versenyhelyzetben vannak a kátyújavító fővárosi cégek, mivel a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. három évente meghirdeti az útjavítási munkákat különböző alvállakozóknak. Vajda Pál az InfoRádiónak ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a múlt héten fővárosi útjavító cégek jelezték, ha az önkormányzat pályázatot írna ki a kátyúzásra, féláron javíthatnák az utakat.
Nem igaz, hogy nincsen versenyhelyzet a kátyúzást végző cégek között, mondta Vajda Pál városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak.

Több, kerületeknek dolgozó cég jelezte a múlt héten, hogy ha a főváros megpályáztatná a kátyúzást, akkor négyzetméterenként féláron elvégezné ezt a munkát. Vajda Pál szerint nem fedi a valóságot, hogy az FKF Rt. által elvégzett kátyúzás ára négyzetméterenként tízezer forint, azaz pontosan kétszerese a többi útjavító cég által ajánlott árnak. Mint mondta: "Ha ilyen cégnek a vezetője lennék, én is ezt mondanám, de ez nem így van. Nyilvánvaló, mindenki azt szeretné, hogy költségvetési intézménytől egyre több munkát szerezhessen."

Mint mondta, a kátyúk feltöltésének ára a sérülés mértékétől függ, nem lehet egyszerűen, négyzetméterenként számolni. "Van, ahol húsz négyzetmétert kell javítani, van ahol egyszerű befúvásos módszerrel lehet a javításokat elvégezni. Tehát ilyen kalkulációkkal én nem tudok mit kezdeni" - válaszolta műsorvezetői kérdésre.

A főpolgármester-helyettes elmondta, közbeszerzési eljárás keretében alvállalkozókat is bevonnak az útjavítási munkálatokba, az FKF Rt.-t csak vészhelyzetben alkalmazzák. Az FKF Rt. főosztályvezetője ugyanakkor korábban azt nyilatkozta a rádiónak, hogy a cég szerződéses alapon végzi a kátyúzásokat, tavaly összesen egymilliárd forintból. Csandái Csaba a főpolgármester-helyetteséhez hasonló véleményen volt: mint mondta, nem érdemes négyzetméteráron számolni az úthibák költségeit, mert előfordult már, hogy 20-25 négyzetméteres kátyúóriást kellett betömni.

Korábban Bóka Gyula, az Út XI. Kft igazgatóhelyettese az InfoRádiónak elmondta, egy átlagos kátyú minőségi javítása körbevágással, öntéssel körülbelül 5000 forintba kerül négyzetméterenként. Hozzátette, ha a főútvonalak kátyúzására lehetne pályázni, akkor legalább hat-nyolc cég versengene egymással a megbízásért.