Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szombattól ismét látogatható a megújult Erzsébet-kilátó

2005.09.16. 15:17
Letisztított kövek, a legfelső szintig bejárható épület, díszburkolat a téren, éjszakai díszkivilágítás - befejeződött az Erzsébet-kilátó felújítása. A hétvégétől újra látogatható Budapest legmagasabb pontján lévő épület, mostantól az egykori vörös csillag helyére is felmerészkedhetnek a tériszonytól nem rettegők.
Ilyen volt - klikk!
Ilyen volt - klikk!

Még jó ideig salétromot izzad majd a Budapest legmagasabb pontján álló Erzsébet-kilátó épülete, mert bár befejeződött a felújítása, a korábbi évek beázásai nem múlnak el nyomtalanul. A több szakaszban végzett felújítási munkákban többek között a szigetelésre és a szerkezeti megerősítésre volt a legnagyobb szükség. A János-hegyi kilátót szombaton adják át a nagyközönségnek, pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatta be az elvégzett feladatokat Mitnyan György, XII. kerületi polgármester.

Másfél perc a rekortánon

Mint arról januárban beszámolt az Index, a kilátó lezárására, felállványozására azért volt szükség, mert ugyan komoly statikai gondok nem voltak a százéves épülettel, de a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő műemlék műszaki állapota annyira leromlott - többek között a szocializmus évei alatt ráépített, túlméretezett vörös csillagnak köszönhetően -, hogy felújítása már évek óta esedékes volt.

Ilyen lett - klikk!
Ilyen lett - klikk!

A munkákat több ütemben végezték a kivitelező cégek, nyár elejére a kilátó épülete újult meg, ami a beázások megelőzésére szolgáló szigetelést, burkolatcserét és teljes kőtiszttítást, valamint szerkezeti megerősítést jelentette. Ez utóbbira azért volt szükség, mert annak idején a vörös csillag terhe alatt szétcsúsztak a 23 méter magas torony legfelső szintjének kövei, ami miatt le is kellett zárni azt a részt. A felújításnak köszönhetően, mostantól az ötágú fényforrás helyére is felmerészkedhetnek a tériszonytól nem rettegők.

Az első ütemmel egyidőben a Pilisi Parkerdővel egyeztetve rendbehozták a János-hegyi út alsó kanyarulatából induló sétautat, a kilátó előtti erdőrészt és a Libegő végállomásától induló lépcsősort. Kitakarították a Normafa-kilátóhoz vezető sétatutat is, az út mentén lévő játszóterek játékait is felújították. Az Erzsébet-kilátó úton gumilapos futójárdát alakítottak ki, Mitnyan György saját tapasztalata szerint másfél perc alatt fel lehet kocogni a kilátóhoz a rekortánon.

108 millió

A kilátónál lévő 75 négyzetméteres erdőőri lak felújítása még zajlik, az 1942-ben épült ház azonban hamarosan visszakapja eredeti funkcióját, itt tanyázik majd a kilátó őrzéséért felelős személyzet. Mint a sajtóbejáráson kiderült, az épületet kamerákkal tartják majd szemmel, a helyi térfigyelő rendszer központja is az erdőőri lakban lesz kialakítva.

Az Erzsébet-kilátó

A kőépület Kluzinger Pál és Schulek Frigyes tervei alapján épült 1908 és 1910 között, díszkivilágítást 1926-ban kapott. 1981-ben rossz műszaki állapota miatt bezárták, és felújítás után 1992-ben nyitották meg ismét. 2001-ben a XII. kerületi önkormányzat kapta meg a fővárostól, felújítási kötelezettség terhe mellett.

A János-hegyen épült kilátó négyteraszos, kerek alaprajzú kőtorony, magassága 23,5 méter. A Budai hegységen és a Pesti síkságon kívül tiszta időben a Velencei hegység, a Bakony, a Vértes, a Mátra, és a Bükk is látható teraszairól.

A kilátó szombattól újra fényárban úszik majd a város felett, a kivitelezők százharminc energiatakarékos, de nagyteljesítményű lámpatestet építettek be egyrészt a dísztér burkolatába, másrészt az épület külső párkányaira. A kilátó előtti tér burkolatát is lecserélték, a töredezett betonlapok helyére díszburkolat került, a kilenc padot újragyártatták (bár még nem kerültek helyükre), a korlátot is az eredetei állapot szerint újították fel. A munkák egy része még hátravan, így az erdőőri lak beüzemelése mellett a következő hónapokban fejeződik be a kilátó aljában a kávézó kialakítása is.

A kilátó teljes felújítása, a környék rendbetétele 108 millióba kerül, az önkormányzat reményei szerint azonban ezután önellátó lesz a műemlék, azaz fenn tudják tartani majd a bevételekből (a kávézó és az antennatorony bérbeadásából). A kerület elképzelései szerint emellett a környéket kiránduló és sportközponttá kellene alakítani, sőt helyet lehetne adni különféle civil eseményeknek, például esküvőknek is. Maga a kilátó továbbra is ingyenesen lesz látogatható.