Bernadett
0 °C
4 °C

Megújul a vörös csillag miatt szétcsúszott János-hegyi kilátó

2005.01.25. 15:57
Halaszthatatlanná vált a főváros legmagasabb pontján, a János-hegyen lévő műemlék rendbehozatala. Az összesen százmillióba kerülő munkák a tervek szerint szeptemberig tartanak, többek között helyreállítják az egykori földszinti étterem-kávézót, illetve új, korszerű díszkivilágítást kap az épület.

Bár komoly statikai bajai nincsenek a huszadik század elején épült Erzsébet-kilátónak, de a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő műemlék műszaki állapota annyira leromlott, hogy időszerűvé vált az épület 2001. óta esedékes felújítása.

Csillagteher


Klikk a képre!

Az önkormányzat közbeszerzési pályázatát a Reticolo Ingatlanberuházó Műemlékrekonstrukciós Környezetvédelmi Kft. nyerte, a cég a kivitelezés során teljes mértékben megtartja a kilátó műemléki jellegét. A felújítás 85 millió forintba kerül, és ezen túl még 15 millió forintot fordítanak a kerület útépítésre is, derült ki kedden, a kilátónál tartott sajtótájékoztatón. Mint azt Mitnyan György, a kerület polgármestere elmondta, az épületet leginkább a szocializmus évei alatt ráépített, túlméretezett vörös csillag viselte meg: a hatalmas világítótest terhe alatt szétcsúsztak a 23 méter magas torony legfelső szintjének kövei, ami miatt le kellett zárni azt a részt.

A napokban megkezdődött munkák a tervek szerint szeptemberig tartanak, a felújítás első üteme során rendbehozzák a legfelső szintet, aminek megerősítik a szerkezetét, szigeteléssel előzik meg a beázásokat, kicserélik a burkolatot is, illetve megtisztítják az épület köveit. A második ütemben helyreállítják az egykori földszinti étterem-kávézót, illetve új, korszerű díszkivilágítást kap az épület. Végül a kilátó környéke is megújul, renoválják az erdőőri lakot, a támfalakat rendbehozzák, és az épület előtti tér a jelenlegi betonlapok helyett díszburkolatot kap. A kilátóba visszakerül a jelenleg a Szépművészeti Múzeumban látható Erzsébet királyné szobor is.

Továbbra is ingyenes

Az Erzsébet-kilátó

A kőépület Kluzinger Pál és Schulek Frigyes tervei alapján épült 1908 és 1910 között, díszkivilágítást 1926-ban kapott. 1981-ben rossz műszaki állapota miatt bezárták, és felújítás után 1992-ben nyitották meg ismét. 2001-ben a XII. kerületi önkormányzat kapta meg a fővárostól, felújítási kötelezettség terhe mellett.

A János-hegyen épült kilátó négyteraszos, kerek alaprajzú kőtorony, magassága 23,5 méter. A Budai hegységen és a Pesti síkságon kívül tiszta időben a Velencei hegység, a Bakony, a Vértes, a Mátra, és a Bükk is látható teraszairól.

Ezen kívül a kilátóhoz vezető utat is átépítik, az erdei sportok kedvelőinek gumitéglás futóösvényt alakítanak ki, a mozgássérültek pedig akadálytalanul juthatnak majd el a kilátó tövéhez.

Az épület melletti piros-fehér festésű antennatornyot zöldre mázolják majd, hogy jobban beleolvadjon az erdei panorámába, és a Pilisi Parkerdő Rt. erdészeivel együttműködve a kilátó előtti erdőrész növényzetét is felfrissítik, valamint a közelben lévő két játszótér is megújul - az uniós szabványoknak megfelelően.

Az önkormányzat reményei szerint a megújult létesítmény önfenntartó lesz, költségeit az antennatorony bérleti díjai, illetve a leendő vendéglátóhelyiség üzemeltetéséből származó összegek fedezik majd. A kilátóba a felújítás után is ingyen lehet felmenni, hangsúlyozta a polgármester.