Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Infláció feletti díjemelések várhatók a fővárosban

2004.11.03. 13:51
Jövőre húsz százalék alatti csatornadíj-emelés, tíz százalék körüli szemétdíj-növekedés, és mintegy hat százalékos vízdíj-drágulás várható a fővárosban. A főváros a csatornázási műveket és a közterület-fenntartót mérsékletre intette.
A fővárosi önkormányzat gazdasági irodája szerdán tárgyalt a közműcégek jövő évi díjemelésre vonatkozó javaslatairól. Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak azt mondta, hogy a Vízművek 5,7 százalékos javaslata elfogadhatónak tűnik. Az emelés mintegy kétmilliárd forintos díjtartalékot is tartalmaz, amelyet a társaság jövőre beruházásokra fordít.

Visszaküldték felülvizsgálatra

A főpolgármesteri hivatal ugyanakkor visszaküldte felülvizsgálatra a csatornázási művek és a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (Főkefe) díjemelésre vonatkozó javaslatait. A csatornadíjat jelentősen növelik a jövőre tervezett fejlesztések, amelyek jövő évi összértéke 9,6 milliárd forintra rúghatnak. A főpolgármesteri hivatal arra kérte a csatornázási társaságot, vizsgálja felül, hogy a fejlesztések jövő évi ütemének költségei milyen arányban jelentkeznek 2005-ben, és melyek húzódhatnak át 2006-ra. Atkári János becslése szerint az átdolgozott javaslat alapján 20 százalék alatti csatornadíj-emelés várható jövőre.

A Főkefe két változatot dolgozott ki a jövő évi szemétdíjra: egy takarékosabb, 9,4 százalékos és egy 12,4 százalékos emelést. A gazdasági főpolgármester-helyettes szerint azonban a Főkefe belső költségei túlzóak, így például sokallja a cégnél tervezett 8 százalékos béremelést. A végső, kompromisszumos díjnövekedési javaslatokról várhatóan november végén dönt a fővárosi közgyűlés.