Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rákospalota bepereli a fővárost

2004.10.21. 11:10
Alkotmánybírósághoz és közigazgatási bírósághoz fordul Rákospalota MSZP-s polgármestere. Szerinte a forrásmegosztással megbízott fővárosi önkormányzat meghamisította a közös pénz elosztását meghatározó adatokat, és 2,2 milliárd forintot vont el tíz kerülettől - írja a Magyar Nemzet. A főpolgármester-helyettes szerint adateltérések mindig is voltak.
Forrásmegosztás címén tíz kerülettől 2,2 milliárd forintot vesz el az idén a fővárosi önkormányzat, míg tizenhárom kerületnek néhány tízmillióval több jut, írja a Magyar Nemzet. Az MSZP-s Hajdú László közigazgatási bírósághoz és Alkotmánybírósághoz fordul, mivel szerinte a főváros jogszerűtlenül von el Rákospalotától 327 millió forintot.

Hajdú szerint a főváros meghamisította a forrásmegosztás alapját jelentő, múlt évi mérlegadatokat, emiatt tíz kerület nehéz helyzetbe került. Elmondta, Rákospalotának mostantól hitelt kell felvennie, mert a 2004 januárjában életbe lépett, új forrásmegosztási törvény az elkövetkező évekre nézve sem kecsegtet sok jóval.

Az első kerület többet kap, de azért...

Forrásmegosztási egyszeregy
A fővárosi önkormányzatok bizonyos forrásai a központi költségvetésből érkeznek, és ezeken a helyhatóságoknak osztoznia kell. Ilyen például a személyi jövedelemadó őket illető része, ilyenek a központi normatívák, a helyi adók és más központi adók is, mint például a gépjárműadó. Az egyben megkapott összeg felosztása a fővárosi önkormányzat feladata, ami mindig is konfliktust okozott: a belső kerületek a városrehabilitációra szánt pénzt kevesellték, a peremkerületek azt sérelmezték, hogy a belvárosi kerületek több pénzhez jutnak, mint ők.
Sok vita után az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a korábbi törvényben kevés a garancia a kerületek számára, és törvénymódosításra kötelezte az Országgyűlést. A 2004 elején elfogadott új törvény bizonyos kerületek szerint a régi és rossz elosztási rendet emeli törvényerőre.
Az I. kerület ugyan 220 millió forinttal többet kap, mint tavaly, de a nyáron elfogadott, tervezett összeghez képest 110 millióval kevesebb jut neki, mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere. Ő leginkább azt kifogásolja, hogy a kerületek nem láttak bele a forrásmegosztás alapjául szolgáló számításokba és nincsenek tisztában a pontos forrásadatokkal sem. Nagy Gábor Tamás javasolja, hogy tegyék nyilvánossá ezeket az adatokat, és az Állami Számvevőszék ellenőrizze a forrásmegosztást.

Atkári János SZDSZ-es főpolgármester-helyettes a napilapnak elmondta, amikor a kerületeknek szánt összegeket meghatározzák, még csak az előző évi tervadatok állnak rendelkezésükre: a ténylegesen kiosztott összegek módosulhatnak, miután az előző évi adatokat megismerik a döntéshozók. A tervadatok és a tényadatok között rendszeresen előfordulnak eltérések, mondta Atkári. Ezért került sor arra is, hogy a rákospalotai önkormányzattól a tervezetthez képest 327 millió forintot vontak el.