Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyelőre marad Csepelen a Dunát szennyező galvániszap

2007.02.08. 19:15
Tóth Mihály Csepel polgármestere újabb, a környezetvédelmi miniszternek címzett levélben kezdeményezte a volt gyárterületen, szabálytalanul tárolt galvániszap elszállítását. A csepeli Fidesz csütörtöki tájékoztatóján ugyanakkor az önkormányzat vezetését bírálta, amiért 2004. óta - amióta először felhívták a figyelmet a problémára - nem történt semmi.

Több mint 1200 tonna galvániszapot tárolnak szakszerűtlenül Csepelen már több éve, hívta fel a figyelmet a problémára az Index keddi cikke. Akkor beszámoltunk arról, hogy a galvániszap elszállításának költségeit a felszámolás alatt álló cég nem tudja rendezni, az erősen erodálódott tartályokból pedig már szivárog a veszélyes hulladék, szennyezve a talajvizet és a csapadékelvezetőn keresztül a Dunát is. A környezetvédelmi tárca viszont azt állítja, csak akkor tud lépni, ha a felszámolás megtörtént, vagy katasztrófahelyzet alakul ki.

A cég így is úgy is fizetésképtelen

A Friz Kft. felszámolásával megbízott biztos szerint perek és rendezetlen ügyek akadályozták a társaság egyszerűsített felszámolását. Kovács Péter némileg vitatkozva a minisztériumi állásfoglalással úgy vélekedett, nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a felszámolás befejezése után lehetne csupán kármentesíteni központi pénzekből.

Hozzátette, a felszámolási eljárás jelenlegi szakaszában is világos, hogy a társaság fizetésképtelen, így az utolsó jogi aktus befejezése után sem lesz több pénz a semminél. Dióssy László a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy amíg a felszámolás meg nem történik, nem tudnak lépni.

A Fidesz szerint katasztrófaveszély van

Közben a Fidesz csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, jelentette az MTI. A párt álláspontja szerint katasztrófaveszély van Csepelen a 2003 nyarán illegálisan lerakott nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt. Az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is, mondta Illés Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője, a két érintett telephely egyike előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A környezetvédő politikus szerint az elmúlt évek tehetetlenkedéséért Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a felelős, illetve van felelőssége a demoralizált környezetvédelmi főfelügyelőségnek is. Illés Zoltán ismertette azt a követelést, hogy hozzanak létre a környezetvédelmi tárca költségvetéséből olyan környezetvédelmi katasztrófaalapot, amely fedezné a csepeli kárelhárítás mintegy 180-200 millió forintos költségét, ezen belül azt a 60 milliót, amennyiért a galvániszapot elszállítanák például az Aszód vagy a Dunaújváros melletti szemétlerakóba.

Megutaztatták a csepeli hulladékot

Németh Szilárd, a csepeli önkormányzat képviselő-testületének Fidesz- KDNP-frakcióvezetője az előzményeket ismertetve elmondta, hogy őt magát 2004 közepén telefonon értesítették az illegálisan lerakott veszélyes hulladékról, amelyet - később a feltárt dokumentumok szerint - 2003-ban szállítottak a helyszínekre. Kiderült, hogy a Fríz Kft. szállította oda az anyagot a IX. kerületből, miután fel akarta dolgozni.

Gyanújuk szerint a galvániszapot - amely valószínűleg Csepelen keletkezett, miután a rendszerváltást követően is működött ott galvanizáló üzem - "körbeutaztatták". A frakcióvezető azt mondta, hogy az elmúlt években a csepeli önkormányzatban nem talált partnerre a veszély elhárításában. Bírálta a környezetvédelmi minisztert is, mivel a tárca vezetője nem látott katasztrófahelyzetet, és a felszámolási eljárás befejezte után az említett céggel szállíttatta volna el a galvániszapot.

Újabb levelet kapott a miniszter

A fideszes képviselők sajtótájékoztatója után hozta nyilvánosságra mintegy válaszul a csepeli önkormányzat azt a levelet, amelyet Tóth Mihály polgármester intézett Persányi Miklóshoz (korábban már volt levélváltás a tárca és a polgármester között). A levélben, aminek megírására a képviselő-testület döntése nyomán került sor - a polgármester kérte, hogy a tárca rendelje el az azonnali műszaki beavatkozást a "80 ezer ember életminőségét" veszélyeztető galvániszap ártalmatlanítására.

Tóth Mihály arra is emlékezteti Persányi Miklóst, hogy személyes találkozójuk során tájékoztatást adott a volt Csepel Művek területén lévő, a Fríz Kft. által szabálytalanul tárolt galvániszapról. A polgármester rámutatott, hogy a galvániszap kerületükből történő elszállításának ügyében sajnos évek óta nem született eredmény, ezért megbízták a Pyrius-Rumpold Kft.-t, hogy készítsen szakvéleményt, amely - konkrét mérések alapján - a szennyezés tényét igazolta, illetve jelezte a központi beavatkozás szükségességét.