Ágnes
-1 °C
2 °C

Eladja a BKV a körtéri gombát

2005.07.02. 10:18
Eladná a BKV a Móricz Zsigmond körtéri gombát. A BKV pályázat útján keres új gazdát a létesítménynek, amelyért több hazai cég is versenybe szállt. Az ipari műemlékként nyilvántartott építményre olyan vevőt keresnek, aki rendezi a létesítmény tulajdonjogi helyzetét, s vállalja az épület felújítását is.

Nagyjából a gomba az utolsó nagy értékű ingatlana a cégnek, amelyet teljes egészében el tudna adni. A többit már felélte az elmúlt években.

Közös tulajdonban van a fővárossal

A pályázatok értékelése a napokban megkezdődött, s várhatóan nyár végére kiderül, ki lesz az 1940-ben épült ingatlan új tulajdonosa - nyilatkozta a Népszabadságnak Pesti János, a BKV ingatlanhasznosítási osztályvezetője. A hatszáznegyven négyzetméter alapterületű telek, amelyen a több mint háromszázhetvenhét négyzetméternyi felépítmény áll, a fővárosi önkormányzat tulajdona.

Az épületben üzemel azonban a BKV áramátalakítója és jegypénztára is, ezek vélhetően még néhány évig - a 4-es metró megépüléséig - itt maradnak. Bár ez kissé bonyolítja, de egyáltalán nem akadályozza a hasznosítást - mondja az osztályvezető. Az új tulajdonosnak kell rendeznie majd annak a két üzletnek a további sorsát is, amely jelenleg a gombában működik, erre valószínűleg a bérlők kártalanítása lesz a megoldás.

A feltételek teljesítése mellett a vételár döntő lesz az elbírálásnál - írja a napilap. A létesítmény értékét a környéken található ingatlanokéhoz kell viszonyítani, ezért az eladási ár négyzetméterenként 100-200 ezer forint között lesz majd. A rendezetlen tulajdonjog, az évekig benn maradó BKV-funkciók, a műemlékvédelemből adódó kötöttség és a felújítási kötelezettség levonhat az értékből, de ezt a vállalkozói szempontból kitűnő fekvés nagy részben kompenzálja.