Ödön
2 °C
11 °C

Azonnali légvédelmi intézkedések Budapesten

2007.02.16. 16:49
Akár már az elsõ félévben megvalósulhatnak Budapesten azok a levegõtisztaság-védelmet szolgáló intézkedések, amelyekrõl zöld szervezetek egyeztettek Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettessel pénteken.

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország kampányfelelõse az MTI-nek nyilatkozva pozitívan értékelte a tárgyalást, amelyet a Levegõ Munkacsoporttal együtt kezdeményeztek. A két civil szervezet múlt hétvégén a belvárosban biciklis tüntetéssel nyomatékosította törekvését a témában.

Azonnali intézkedések a levegõ védelmére

A kampányfelelõs beszámolt arról, hogy a fõpolgármester-helyettes ígérete szerint még a fõvárosi környezetvédelmi program novemberi felülvizsgálata elõtt azonnali intézkedések várhatók a tisztább budapesti levegõért.

A tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy a jövõben a BKV a buszok beszerzésénél csak részecskeszûrõs jármûveket vásárol, még ha azok 5-10 százalékkal drágábbak is. Rohonyi Péter utalt arra, hogy a szennyezések közül legkritikusabbnak számító finompor koncentrációja a buszmegállókban a legnagyobb a régi dízelbuszok kipufogógáza miatt.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hagyó Miklós arról is tájékoztatta a zöldeket, hogy a Pénzügyminisztériumnak levelet juttat el, amelyben az autókra szerelhetõ részecskeszûrõ beszerzésére adókedvezményt javasol.

Új buszsávokat jelölnek ki

A pénteken felvetett azonnali intézkedések kötött szerepel az új buszsávok kijelölése, továbbá az is, hogy a közlekedési lámpákat úgy hangolják össze, hogy a tömegközlekedés felgyorsulhasson.

Az Index információi szerint szó esett még a belváros forgalomcsillapításáról, és tárgyaltak a szmogriadó rendelet szigorításáról, vagyis a határértékek csökkentésérõl, illetve a levegõtisztaság-védelmi intézkedési terv elkészítésének konkrét határidejének meghatározásáról.

Az új Duna-hídról is tárgyaltak

A civil szervezetek kérték továbbá, a fõváros dolgozzon ki intézkedési tervet az M0-ás északi hídjának forgalomba helyezésével kapcsolatban a III. és a IV. kerület forgalmának tehermentesítése érdekében, valamint hogy a 4-es metró elsõ lépésben ne a Bosnyák térig, hanem az M1-M7 bevezetõ szakaszáig érjen.

Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes nyitott volt a felvetésekre, és azt ígérte, március 22-ig áttekintik a megoldási lehetõségeket, és ekkor újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A fõpolgármester-helyettes arra kérte a civil szervezetek képviselõit, hogy javaslataik mellett segítsenek a finanszírozási források - például Európai Uniós támogatások - felkutatásában is, hiszen a fõváros nehéz költségvetési helyzetében szükség lesz más támogatók bevonására.

Konzultációs Fórum alakul

Ezen kívül Hagyó Miklós javaslatára megalakulhat a Fõvárosi Környezeti Konzultációs Fórum a költségvetés elfogadása után, ahol a "hagyományos" szakértõi munkával párhuzamosan, szervezett, nyilvános egyeztetés zajlik a fõváros környezetvédelmi programjáról.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ebbe a programba épülnek majd be a levegõtisztasággal kapcsolatos intézkedések is. A szakmailag friss és a fõvárosiak életkörülményeit hatékonyan javító környezetvédelmi program - amely tehát tartalmazza majd a levegõtisztasági intézkedési tervet is - novemberben kerül a Fõvárosi Közgyûlés elé. "A fórumba szeretettel várjuk a civil szervezetek - így a Levegõ Munkacsoport és a Greenpeace - képviselõit is, akik szakmai javaslataikra nagyon számítunk." - mondta el Hagyó Miklós.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?