Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hajtóművet cserélnek a Combinókon

2006.09.07. 14:13
Lényegében megerősítette az mtv Az Este című című műsorában elhangzottakat a Siemens, vagyis néhány Pestre szállított Combinón hajtóművet cserélnek a cég emberei. Mindez azt sejteti, a Combinókat nemcsak azért kell mától csökkentett üzemidőben járatni, mert megrugdosták az egyik szerelvény ajtaját.

Demszky Gábor főpolgármester szerdán arról beszélt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy megrugdosták az egyik Combinót, ezért állt le a nagykörúti villamosok egyike hétfőn háromszor is.

Korlátozott használat - de miért?

Ezután a Siemens bejelentette, hogy arra a kéri a BKV, csak korlátozottan használják a Combinókat. A Siemens szerint erre az utóbbi napok-hetek vandáltámadásai miatt van szükség. (A vandálok elleni védelemre a VEKE az Index információi szerint már idén februárban felhívta az illetékesek figyelmét. Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közelekedési Egyesület szóvivője elmondta az Indexnek: már fél évvel ezelőtt sem tartották kielégítőnek a Combinók védelmét, Vitézy az ablakokon lévő védőfóliák problémájára utalt ezzel.)


Szendereg a robogás

A Siemens kérését a BKV elfogadta, így mától, csütörtöktől csak biztonsági őrökkel és csúcsidőn kívül járatja a Combinókat. Sokan már a bejelentés pillanatában gyanakodtak arra, hogy a vandáltámadás kapóra jött a Siemensnek és a BKV-nak, hogy ezzel magyarázzák a Combinókkal kapcsolatos megmagyarázhatatlan ügyeket.

Vandálok vagy üzleti partnerek?

Az Este, a Magyar Televízió műsora szerda este például már megpendítette, hogy nemcsak a Combinók ajtajaival volt gond, amelyeket esetleg megrugdoshattak a vandálok. A tévéműsor szerint a hat új villamosból háromnak már ki kellett cserélni a motorját, mert nem bírták a tesztelést.

Farkas Szilvia, a Siemens szóvivője részben megerősítette a tévéműsor információját az Indexnek. Szerinte ugyan nem a motornak volt hibája. Arról van szó szerinte, hogy a hajtóműveket cserélik most Budapesten a Siemens emberei.

Más hajtóművet szerelnek be

A gyártó ugyanis tavaly módosította beszállítói szerződését, és más cégtől rendelte meg a hajtóműveket. Minthogy azonban a Siemensnek határidőre le kellett szállítania a villamosokat a magyar fővárosnak, még a régi hajtóműveket szerelték be a korábban érkezett szerelvényekbe.

Miután partnert váltott a Siemens, a korábbi Combinókon most cserélik a hajtóműveket újra. Farkas szerint ennek nem műszaki okai vannak, hanem az új szerződés miatti üzleti döntés történt.