Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hajtóművet cserélnek a Combinókon

2006.09.07. 14:13
Lényegében megerősítette az mtv Az Este című című műsorában elhangzottakat a Siemens, vagyis néhány Pestre szállított Combinón hajtóművet cserélnek a cég emberei. Mindez azt sejteti, a Combinókat nemcsak azért kell mától csökkentett üzemidőben járatni, mert megrugdosták az egyik szerelvény ajtaját.

Demszky Gábor főpolgármester szerdán arról beszélt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy megrugdosták az egyik Combinót, ezért állt le a nagykörúti villamosok egyike hétfőn háromszor is.

Korlátozott használat - de miért?

Ezután a Siemens bejelentette, hogy arra a kéri a BKV, csak korlátozottan használják a Combinókat. A Siemens szerint erre az utóbbi napok-hetek vandáltámadásai miatt van szükség. (A vandálok elleni védelemre a VEKE az Index információi szerint már idén februárban felhívta az illetékesek figyelmét. Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közelekedési Egyesület szóvivője elmondta az Indexnek: már fél évvel ezelőtt sem tartották kielégítőnek a Combinók védelmét, Vitézy az ablakokon lévő védőfóliák problémájára utalt ezzel.)


Szendereg a robogás

A Siemens kérését a BKV elfogadta, így mától, csütörtöktől csak biztonsági őrökkel és csúcsidőn kívül járatja a Combinókat. Sokan már a bejelentés pillanatában gyanakodtak arra, hogy a vandáltámadás kapóra jött a Siemensnek és a BKV-nak, hogy ezzel magyarázzák a Combinókkal kapcsolatos megmagyarázhatatlan ügyeket.

Vandálok vagy üzleti partnerek?

Az Este, a Magyar Televízió műsora szerda este például már megpendítette, hogy nemcsak a Combinók ajtajaival volt gond, amelyeket esetleg megrugdoshattak a vandálok. A tévéműsor szerint a hat új villamosból háromnak már ki kellett cserélni a motorját, mert nem bírták a tesztelést.

Farkas Szilvia, a Siemens szóvivője részben megerősítette a tévéműsor információját az Indexnek. Szerinte ugyan nem a motornak volt hibája. Arról van szó szerinte, hogy a hajtóműveket cserélik most Budapesten a Siemens emberei.

Más hajtóművet szerelnek be

A gyártó ugyanis tavaly módosította beszállítói szerződését, és más cégtől rendelte meg a hajtóműveket. Minthogy azonban a Siemensnek határidőre le kellett szállítania a villamosokat a magyar fővárosnak, még a régi hajtóműveket szerelték be a korábban érkezett szerelvényekbe.

Miután partnert váltott a Siemens, a korábbi Combinókon most cserélik a hajtóműveket újra. Farkas szerint ennek nem műszaki okai vannak, hanem az új szerződés miatti üzleti döntés történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!