Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Szegediek és törökbálintiak rongálták a Combinókat

2006.09.06. 15:53
Szegediek és törökbálintiak rongálták az elmúlt napokban a budapesti villamosokat. Az augusztus 26-ai nagyobb akciót azonban csak a törökbálintiak hajtották végre. A főpolgármester egymilliós vérdíjának köszönhetően jutott eredményre a rendőrség, s ezen fellelkesülve Demszky újabb pénzjutalmat ígér, ezúttal a szelektív hulladékgyűjtők felgyújtóinak elfogásáért.

Elképesztő eszközbemutatóval, video- és DVD-prezentációval, slide-show-val jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Combino villamosok rongálóinak elfogását. Demszky Gábor szerint a Combino-rongálás immár divat lett, ennek köszönhető az egyik ilyen villamos hétfői többszöri leállása is.

Egy törökbálinti fiatalt gyanúsítanak


A videóhoz kattintson a képre.

Egy törökbálinti fiatalkorút azonosított gyanúsítottként a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Combino villamosok augusztus 26-ai megrongálójaként. Törökbálinton egy egész csoportot is elfogtak a razziákon. Egy másik rongáló és tagelő, vagyis firkálócsoportot Szegeden találtak meg, miután tetten érték a társaság egy részét Budapesten.

Augusztus 26-án, szombat este öt Combino villamost rongáltak meg. Az egyiknek az ablakait savval öntötték le, máshol az ablakot védő fóliát karcolták össze, és az egyik kocsit "graffittizők" - ez egyébként nem pontos kifejezés a tagek rajzolóira - firkálták össze. Az okozott kár összesen hárommillió forint, így az elkövetők nem vétség, hanem bűntett miatt állhatnak bíróság elé, és akár három év letöltendő büntetést is kaphatnak, ha korábban más bűncselekményt is elkövettek. (200 ezer forintos kárig csak vétségnek számít a rongálás.)

A vérdíj

Demszky Gábor ezután egymillió forintos vérdíjat tűzött ki az elkövetők fejére, de a rendőrségen már augusztus 28-29-én megkezdődött a nyomozás, amelyet Ács Péter alezredes irányított a BRFK-n. A budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter rendkívüli erőket biztosított a nyomozásra: 20-an csak ezzel foglalkoztak, négy gépkocsit erre az ügyre állítottak rá, és a figyelő- és járőrszolgálatban ennél még többen vettek részt.

Így nyolc nap alatt három "elkövetői kört" azonosítottak, például szeptember negyedikén a józsefvárosi térfigyelő kameráknak köszönhetően egy budapesti csoportot is. Őket egy perc alatt fogta el egy járőr, de kiderült, hogy ők inkább házfalakat firkálnak, nem villamosokat.

A villamosvezető kapott el egy csapatot

Augusztus 30-án a Hungária remízben egy villamosvezető látta, hogy rongálnak egy régebbi típusú villamost, és a graffitizőkre rázárta az ajtókat. A rendőrségen éppen ekkor már működött az akciócsoport, így gyorsan a helyszínre érkeztek, és kiderült, hogy a három rongáló közül az egyik korábban már megrovást kapott hasonló cselekményért, de a büntetést egy évre felfüggesztették.

Szeptember másodikán egy olyan csoport tagját fogták el, aki egy Combinót rongált. A BRFK értesítette a szegedi rendőrséget, amely razziát tartott, és elfogta a graffittiző felbujtóját is Szegeden. Ez a csoport azonban nem az volt, amely az augusztus 26-27-ei "tömeges" rongálást végezte.

A törökbálinti nyom

Közben, augusztus 31-én Demszky Gábor bejelentette, hogy pénzjutalmat ad a nyomravezetőnek a "nagy" Combino-rongálás miatt, s ekkor érkezett a BRFK-ra egy bejelentés, amely nyomra vezetett. Mint kiderült, a CHE és a TZA taget használó csoport gyanúsítható a rongálással, és ez a csoport Törökbálint "központtal" működött. Ezt egyébként nem volt ettől kezdve nehéz felderíteni, hiszen a Törökbálint felé vezető utakon, az oda járó járműveken azonosítható volt a két "aláírás".


A videóhoz kattintson a képre.

Szeptember 5-én a rendőrség 20 embere elfogott több törökbálinti graffittizőt, és közülük egy fiatalkorút, aki gyanúsítható az augusztus 26-ai rongálásért. Törökbálinton sablonokat és otthoni rajzokat is találtak, vagyis a tagezők gyakorolták a feliratok elkészítését. Ezek alapján, továbbá tanúvallomások alapján több ember fogott el a rendőrség.

Jólöltözöttek

Demszky Gábor főpolgármester megemlítette, hogy a törökbálinti és a szegedi fiatalok "jólöltözöttek", drága anyagokat használnak a rongálásokhoz. Demszky szerint meg kell fékezni őket, és akár a jogszabályokat is módosítani kellene, hogy elriassza a tetteseket az effajta önkifejezéstől. Vissza kell foglalnunk tőlük a várost - mondta a főpolgármester.

A főpolgármester köszönetét fejezte ki az akció miatt a rendőrségnek, és bejelentette: újabb egymillió forintos díjat tűz ki annak, aki nyomra vezeti a hatóságokat a szelektív hulladékgyűjtő konténerek felgyújtása ügyében. Demszky szerint ugyanis eddig ötvenmilliós kárt okoztak azok, akik 600 ponton megrongálták vagy felgyújtották a konténereket, így ezért most a lakosság segítségét várja a főpolgármester ebben az ügyben is.

Jutalom a rendőröknek is

Gergényi vezérőrnagy, főkapitány bejelentette: megjutalmazzák azokat a rendőröket, akik részt vettek a mostani akcióban. Gergényi utóbb az Indexnek elmondta, hogy az itt szerzett tapasztalatokat később hasznosítani fogja a rendőrség, de hajtóvadászatot nem indítanak a falfirkálók ellen.

Demszky a sajtótájékoztatón elmondta, a Combino villamosok az utóbbi időben a rongálók célpontjaivá váltak. Sokan rugdossák az ajtókat, és a Siemens jelentése szerint ez okozta most hétfőn, szeptember negyedikén is az egyik szerelvény meghibásodását. Addig rúgta ugyanis valakit az ajtót, amíg egy dióda meghibásodott.

A BRFK sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy más ügyekben is eredményesen járt el a figyelőszolgálatuk: egy hajléktalan ellen például azért kellett intézkedniük, mert bántalmazott egy BKV-ellenőrt, majd amikor leszállították a villamosról, még belerúgott egyet, és ezzel az egyetlen mozdulattal 50 ezer forintos kárt okozott.


Korlátozottan üzemeltetik a Combinókat

A gyártó Siemens Zrt. a Combino villamosok korlátozott üzemeltetését javasolta a rongálások megakadályozására. Egy-egy karcolás, illetve a megrongált szélvédő kijavítása is súlyos százezrekbe kerül, mondta Farkas Szilvia, a cég kommunikációs igazgatója az MTI-nek. A kommunikációs igazgató úgy fogalmazott: a korlátozott üzemeltetést tartják célszerűnek, ezzel kapcsolatban egyeztetéseket kezdtek az üzemeltető BKV Zrt.-vel. Javaslatukban nem határozták meg azt, hogy a korlátozott üzemeltetés kevesebb Combino működtetését, avagy időszakos üzemeltetést jelentene. Farkas szerint a korlátozott üzemeltetéssel ellenőrizhetőbbekké válnak a villamosok, így jobban kiszűrhetik a rongálásokat.

A BKV Zrt. elfogadta a Siemens Zrt. javaslatát, derül ki a közlekedési cég szerda délután kiadott közleményéből. Így csütörtöktől a Combinók átmenetileg csak a délutáni csúcsidőszakot után járnak majd. A járműveken biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot, "így a villamosok ellenőrzött körülmények között fognak közlekedni, mivel ebben az időszakban - a kisebb utasforgalom miatt - nagyobb eséllyel előzhetőek meg a rongálások". "A BKV Zrt. a néhány hetes korlátozott üzemeltetés során szerzett tapasztalatok összegzése után dönt az átmeneti intézkedés feloldásáról" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!