Egymilliós vérdíj a Combinók rongálóira

2006.09.01. 12:23
Nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Demszky Gábor főpolgármester annak, aki információkkal szolgál a Combinók megrongálóiról. A főpolgármester szeretné feltornázni Budapest lélekszámát kétmillióra, addig is figyelmeztetett azonban, hogy 2004-ben Óbudáról költöztek ki a legtöbben, így a III. kerület veszti el a legtöbb lakosát a fővárosban.
Díjszabás

A rendőrség legutóbb a MOM Parkban lévő bank kirablónak elfogását segítő információkért ajánlott fel egymillió forintot.

Demszky Gábor legutóbb a műegyetemi tűz áldazatainak hozzátartozóit segítette egymillió forinttal.

Egymillió forintot ajánlott fel pénteken Demszky Gábor annak, aki információt szolgáltat a Combino villamosok rongálóiról. A főpolgármester egy pénteki tájékoztatóján bejelentette, mivel egyelőre a rendőrségi nyomozás nem vezetett eredményre, ezért jutalmat ajánl a nyomravezetőnek.

A fővárosban a múlt szombaton a Budapest Parádét követően rongáltak meg több villamost. Ötnek az oldalablakát, szélvédőjét és a külső fényezését is összekarcolták. A BKV tájékoztatása szerint a károk helyreállítása rendkívül költséges. Egy-egy üveg karcolásainak eltűntetése 100 ezer forintba kerül. Ha cserélni kell az üveget, akkor már több százezer a költség, a szélvédő cseréje pedig csaknem egymillió forintba kerül.

A BKV feljelentése alapján a rendőrség rongálás miatt nyomozást indított.

A Combino-szerelvények augusztus 26-ától szeptember 1-ig minden este 9 órától szállítanak utasokat. A Siemens-villamosok az esti üzemzárást követően próbaüzemben járnak. A szerelvényeket korábban azért vonták ki a forgalomból, mert több meghibásodott közülük. Problémák jelentkeztek továbbá a villamos felsővezeték-rendszerben is, a hibák miatt vizsgálat indult.

A II. kerületben kampányolt Demszky

Demszky egyébként pénteken az "elszámoltatás" fedőnevű kampánykörútjának utolsó állomására, a II. kerületbe ment, és ott Horváth Csaba helyi polgármesterrel azzal büszkélkedett, hogy ennek a kerületnek a létszáma két-három ezerrel növekszik, vagyis itt nem jellenző az elvándorlás. Demszky ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Budapesten Óbuda veszti a legtöbb lakost, 2004-ben például 4671 volt a veszteség.

A III. kerület Demszky szerint nem épít elég új lakást, nem vesz részt a városrehabilitációban, és ezért nem vonz új lakosokat. A főpolgármester kifejtette azt is, hogy Budapest lélekszámát növelni kell, el kell érni az 1,8-1,9 milliós népességet, és "halványan" meg lehetne célozni az 1990-es kiindulópontot, a kétmilliós lélekszámot is.

Egyre sűrűbb a beépítés

Az Index kérdésére, miszerint tényleg pozitív folyamat-e a II. kerület egyre nagyobb mértékű beépítése, a zöldterületeken létesülő nagyobb házak felhúzása, Horváth Csaba elmondta: 2002-ig valóban jelentős beépítések történtek, de azóta egyetlen ingatlant sem soroltak át belterületbe. Más kérdés, hogy a meglévő építési telkeken intenzívebb a beépítés, de ez ellen a helyi városrendezési szabályzatban szeretnének fellépni. Így például az úgynevezett L6-os övezetben, a 15 százalékos beépítést lehetővé tévő családi házas besorolásban csak két lakást akarnak engedélyezni, nem pedig négyet - legalábbis a jövőben.

Demszky és Horváth kitért a Moszkva tér rendezésére is: szerintük a szabályozási tervről hamarosan a Fővárosi Közgyűlés is dönthet. A tér átépítése 30 milliárd forintba kerül, és a projekt bekerült a kormányporgramba is, így van esély a megvalósítására.

Csak a távhő árát emelik idén

Egy kérdésre válaszolva Demszky elmondta: rokonszenvesnek tartaná az ötletet, ha Budapesten megtartanák az úgynevezett UV-villamosokat, vagyis a legrégebbi ilyen járatokat. Esetleg egy kijelölt vonalon közlekedhetnének ezek a járművek, amelyek a városképet színesítik. Demszky bejelentette, Bécs polgármesterével terveznek egy közös akciót az UV-kel kapcsolatban, de a sajtótájékoztató után sem volt hajlandó elárulni az Indexnek semmilyen részletet erről a kezdeményezésről.

A főpolgármester újra hangsúlyozta, hogy idén csak a távhő árát emelik, döntés is legfeljebb csak jövő évi áremelésekről születhet más közműdíjak esetében, így a BKV tarifái sem változnak 2006-ban.