Judit
2 °C
7 °C

Egymilliós vérdíj a Combinók rongálóira

2006.09.01. 12:23
Nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Demszky Gábor főpolgármester annak, aki információkkal szolgál a Combinók megrongálóiról. A főpolgármester szeretné feltornázni Budapest lélekszámát kétmillióra, addig is figyelmeztetett azonban, hogy 2004-ben Óbudáról költöztek ki a legtöbben, így a III. kerület veszti el a legtöbb lakosát a fővárosban.
Díjszabás

A rendőrség legutóbb a MOM Parkban lévő bank kirablónak elfogását segítő információkért ajánlott fel egymillió forintot.

Demszky Gábor legutóbb a műegyetemi tűz áldazatainak hozzátartozóit segítette egymillió forinttal.

Egymillió forintot ajánlott fel pénteken Demszky Gábor annak, aki információt szolgáltat a Combino villamosok rongálóiról. A főpolgármester egy pénteki tájékoztatóján bejelentette, mivel egyelőre a rendőrségi nyomozás nem vezetett eredményre, ezért jutalmat ajánl a nyomravezetőnek.

A fővárosban a múlt szombaton a Budapest Parádét követően rongáltak meg több villamost. Ötnek az oldalablakát, szélvédőjét és a külső fényezését is összekarcolták. A BKV tájékoztatása szerint a károk helyreállítása rendkívül költséges. Egy-egy üveg karcolásainak eltűntetése 100 ezer forintba kerül. Ha cserélni kell az üveget, akkor már több százezer a költség, a szélvédő cseréje pedig csaknem egymillió forintba kerül.

A BKV feljelentése alapján a rendőrség rongálás miatt nyomozást indított.

A Combino-szerelvények augusztus 26-ától szeptember 1-ig minden este 9 órától szállítanak utasokat. A Siemens-villamosok az esti üzemzárást követően próbaüzemben járnak. A szerelvényeket korábban azért vonták ki a forgalomból, mert több meghibásodott közülük. Problémák jelentkeztek továbbá a villamos felsővezeték-rendszerben is, a hibák miatt vizsgálat indult.

A II. kerületben kampányolt Demszky

Demszky egyébként pénteken az "elszámoltatás" fedőnevű kampánykörútjának utolsó állomására, a II. kerületbe ment, és ott Horváth Csaba helyi polgármesterrel azzal büszkélkedett, hogy ennek a kerületnek a létszáma két-három ezerrel növekszik, vagyis itt nem jellenző az elvándorlás. Demszky ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Budapesten Óbuda veszti a legtöbb lakost, 2004-ben például 4671 volt a veszteség.

A III. kerület Demszky szerint nem épít elég új lakást, nem vesz részt a városrehabilitációban, és ezért nem vonz új lakosokat. A főpolgármester kifejtette azt is, hogy Budapest lélekszámát növelni kell, el kell érni az 1,8-1,9 milliós népességet, és "halványan" meg lehetne célozni az 1990-es kiindulópontot, a kétmilliós lélekszámot is.

Egyre sűrűbb a beépítés

Az Index kérdésére, miszerint tényleg pozitív folyamat-e a II. kerület egyre nagyobb mértékű beépítése, a zöldterületeken létesülő nagyobb házak felhúzása, Horváth Csaba elmondta: 2002-ig valóban jelentős beépítések történtek, de azóta egyetlen ingatlant sem soroltak át belterületbe. Más kérdés, hogy a meglévő építési telkeken intenzívebb a beépítés, de ez ellen a helyi városrendezési szabályzatban szeretnének fellépni. Így például az úgynevezett L6-os övezetben, a 15 százalékos beépítést lehetővé tévő családi házas besorolásban csak két lakást akarnak engedélyezni, nem pedig négyet - legalábbis a jövőben.

Demszky és Horváth kitért a Moszkva tér rendezésére is: szerintük a szabályozási tervről hamarosan a Fővárosi Közgyűlés is dönthet. A tér átépítése 30 milliárd forintba kerül, és a projekt bekerült a kormányporgramba is, így van esély a megvalósítására.

Csak a távhő árát emelik idén

Egy kérdésre válaszolva Demszky elmondta: rokonszenvesnek tartaná az ötletet, ha Budapesten megtartanák az úgynevezett UV-villamosokat, vagyis a legrégebbi ilyen járatokat. Esetleg egy kijelölt vonalon közlekedhetnének ezek a járművek, amelyek a városképet színesítik. Demszky bejelentette, Bécs polgármesterével terveznek egy közös akciót az UV-kel kapcsolatban, de a sajtótájékoztató után sem volt hajlandó elárulni az Indexnek semmilyen részletet erről a kezdeményezésről.

A főpolgármester újra hangsúlyozta, hogy idén csak a távhő árát emelik, döntés is legfeljebb csak jövő évi áremelésekről születhet más közműdíjak esetében, így a BKV tarifái sem változnak 2006-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?