Valér
4 °C
8 °C

A Fidesz szerint a pesti városvezetés hazudik és csal

2005.12.06. 18:02
Már nemcsak hazudik, hanem csal is a városvezetés - a budapesti Fidesz-frakció szerint. Véleményüket egy (szerintük) megmásított közgyűlési határozatra alapozzák. Demszkyék cáfolnak.

A fővárosi Fidesz frakció vezetője, Kupper András szerint Atkári Jánosnak megint igaza van: a városvezetés és Demszky Gábor a PR-ügyekben hazudik. (Atkári, a hatásköreitől megfosztott főpolgármester-helyettes erről a Fővárosi Közgyűlés egy korábbi ülésén beszélt.) Kupper szerint azonban a városvezetés nemcsak hazudik immár, hanem csal is.

Megmásított közgyűlési határozat jelent meg ugyanis a hivatalos közlönyben, nem az a verzió, amelyet a Fidesz javasolt, noha az ő javaslatukat egy rendkívüli ülésen maga Demszky is támogatta. A támogatással egyidőben azonban Demszky módosító javaslatot is tett, majd a végső verzióból kimaradt a Fidesz eredeti előterjesztése, és a városházi PR-tenderek győztes cégeinek említése nélkül jelent meg végül a határozat.

 

Ellentétes verziók

 

A Fidesz a rendkívüli közgyűlésen ezeknek a PR-szerződéseknek a vizsgálatát szorgalmazta, Demszky azonban kiterjesztette a javaslatot, és kiegészítette azt például a színházak és oktatási intézmények PR-ügyeivel is. Végül így Kupper szerint elsikkadt a vizsgálat lényege, az, hogy a PR-ügyekben tisztázni kell, hogy milyen megbízásokat kaptak egyes cégek, és milyen kapcsolat van a városvezetés és e vállalkozások között.

Ezzel szemben a Városháza sajtóirodájától az Index azt a tájékoztatást kapta: Demszky Gábor, illetve a hivatal dolgozói nem másították meg a Fővárosi Közgyűlés határozatát. Demszky ugyanis módosító indítványát felolvasta a rendkívüli ülésen, és az ellen senki sem emelt szót, ezután szavaztak róla, és ezt a megszavazott verziót nyomtatták ki végül - törvényesen és jogszerűen - a közlönyben.

Kupper András keddi sajtótájékoztatón egy már korábban felvetett témáról is beszélt, mármint hogy Demszky Gábor jogszerűtlenül vett fel szabadságmegváltás címén több mint egymillió forintot. Demszky szerinte ugyanis folyamatos foglalkoztatási viszonyban volt az elmúlt másfél évtizedben, ezért nem jogosult ilyen pénzekre, s a főpolgármesternek valamilyen közcélra vissza kéne adnia ezt az összeget. A Városháza sajtóirodája szerint azonban Demszky jogszerűen kapott térítést e címen a fővárostól.