Ágnes
-1 °C
2 °C

Fideszes honlapon lehet szavazni Demszky ígéreteiről

2005.11.03. 17:48
Demszky Gábor 15 éves regnálásáról a Fidesz egy új honlappal emlékezik meg. A honlapon arról szavazhatnak a látogatók, vajon betartotta-e Demszky korábbi ígéreteit.

"Ön szerint Demszky Gábor teljesítette-e ígéreteit?" - teszi fel a kérdést a Fidesz által indított honlap, amely a fopolgarmester.hu url-címen érhető el. A Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben átadott párna után ezzel is megemlékezett Demszky Gábor elmúlt 15 évéről. A főpolgármestert ugyanis 1990 október 31-én választották meg erre a tisztségre, és azóta folyamatosan betölti ezt a posztot.

Értékeljék Demszkyt!

A honlap intrója egyébként a már ismert utalásokon alapul: azon, hogy Demszky menekül a füstös városból és Budakeszire költözik, illetve a horvátországi Kusariba megy nyaralni. Nem sikerül munkát vállalnia Brüsszel és Strasbourg környékén, de azért így is boldogan autózik össze-vissza, animáltgifszerű ábrákon.

A Fidesz ezen a honlapon arra bíztatja a budapestieket, hogy ők is értékeljék Demszky és a város elmúlt 15 évét. Kupper András fővárosi Fidesz-frakcióvezető az Indexnek elmondta, hogy lehetőséget kívánnak adni a város polgárainak arra, hogy ne csak a lábukkal szavazzanak, ne csupán kiköltözzenek Budapestről (eddig háromszázezren tették meg ezt), hanem valódi véleménynyilvánításra buzdítják az itt élőket.

Minden újszülöttnek

Ennek kapcsán egy szavazógép is működik a fopolgarmester.hu-n, ahol arra lehet igennel vagy nemmel voksolni, hogy betartotta-e egyes ígéreteit a főpolgármester. Az első kérdés az, hogy valóra vált-e az, amit Demszky 2005 áprilisában mondott, és tényleg "egész Budapestre érvényes parkolókártyát" adnak-e ki a Városházán. Kupper szerint nemleges a helyes válasz, akárcsak arra a kérdésre, hogy "a kormánnyal együttműködve 100 ezer forintos bébikötvényt" vezetnek-e be "minden újszülött részére". Erre Demszky Kupper szerint 2001-ben tett egyébként ígéretet.

Természetesen szerepel a kérdőíven a négyes metró is, mármint hogy ez sem épült meg az elmúlt években. Kupper ennek kapcsán megjegyezte, hogy ennek a metróberuházásnak a keretében épült meg engedély nélkül a Gellért téri Forráskút is. Kupper szerint ez eklatáns példa arra, hogy míg egyes kerületekben a főváros bírálja az engedély nélküli építkezéseket, a Főpolgármesteri Hivatal maga is hasonló dolgokat csinált korábban.

Felére csökkent a zöld

A frissebb ügyek közé tartozik Demszky azon ígérete is, miszerint "Budapestet Európa egyik kulturális fővárosává tesszük". Azóta kiderült, hogy Budapest lemaradt a versengésben, és Pécs lesz az a magyar város, amely 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet birtokolhatja.

Kupper külön kitért a főpolgármester ötödik ígéretére, amelyet elég régen fogalmazott meg Demszky. Eszerint megduplázzák a városi parkok és kertek arányát és megakadályozzák a zöld felületek beépítését. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta, nemhogy megduplázták volna a zöldterületeket, hanem éppen felére csökkent Demszky idején a közterületi zöldfelületek egy főre eső mutatója Budapesten. Jelenleg hét négyzetméternyi "zöld" jut a város egy polgárára, korábban ez 14 négyzetméter volt.

A honlapon tájékoztatják az olvasókat arról is, hogy sms-t küldhetnek véleményükkel egy megadott számra. E-mail-címüket megadva pedig tájékoztatást kaphatnak a fopolgarmester.hu frissítéseiről is.