Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Pénzhez juthat a BKV a hibás óriáshernyók miatt

2004.05.19. 17:08
Miután a Siemens több száz Combino villamost hívott vissza, a főváros és a BKV között tárgyalások kezdődtek a német óriáscéggel kötött szerződésről. Aba Botond szerint az is elképzelhető, hogy mégsem a Siemens szállítja le Budapest új villamosait, és új pályázatot írnak ki a 4-6-os pályáján közlekedő villamosokra.
A Siemens kedden bejelentette, hogy konstrukciós hiba miatt négyszáz Combino típusú villamost hív vissza, ami 300 millió eurós veszteséget okozhat a cégnek. A hír érinti a Budapesti Közlekedési Vállalatot is, ami fél éve döntött a Siemens óriáshernyói mellett.

Lehet, hogy nem lesznek óriáshernyók

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója az Indexnek elmondta, a hír hallatán egyeztetéseket kezdett a fővárossal, hogy az új fejlemények mennyiben befolyásolják a Siemenssel kötött szerződést. A BKV-nak elvileg joga van az egyébként a tenderen legdrágább ajánlattal győztesnek kihirdetett Siemenssel szerződést bontani. Aba szerint 50-50 százalék esély van arra, hogy végül mégsem Combinok közlekednek a budapesti Nagykörúton.

Nem jelentéktelen kötbér

Egy új pályázat azonban évekkel eltolná a beruházást, ezért Aba a szerződés módosítását sem zárta ki, ebben az esetben a réginél jobb garanciális elemeket követelnek majd, mondta. A Siemens melletti további érv, hogy a cégnek 2004. végéig el kell kezdenie leszállítania a villamosokat, ellenkező esetben kötbért kell fizetnie. A BKV vezetője úgy nyilatkozott, hogy "nem jelentéktelen összegről" van szó.

Hogy végül óriáshernyók közlekednek-e majd Budapest utcáin, vagy újabb pályázat mellett dönt a BKV, az attól függ, hogy sikerül-e az eredetinél jobb feltételeket kicsikarniuk a német cégtől, mondta Aba Botond.