Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Épül a 4-es metró: a Kálvin tériek is fizethetnek

2007.02.16. 16:27
Négy Kálvin téri társasházat értesített DBR Metró projektigazgatóság, hogy a 4-es metró állomásának építése miatt átalakítják a közműrendszert, így várhatóan fel kell újítani házak belső gázvezeték-rendszerét is. Korábban Dél-Budán is voltak hasonló problémák.

A DBR Metró Projektigazgatóság főmérnöke az Infó rádiónak elmondta: azért van szükség a házak belső gázvezeték-hálózatát felújítani, mert máskülönben a gázművek nem kötik rá az ingatlanokat az új, kicserélt gázvezetékre. Csuka Ákos hozzátette: a szolgáltató csak abban az esetben helyezi nyomás alá a gázvezetéket, ha a belső hálózat kifogástalan állapotban van. Ezt egyébként a metróépítéstől függetlenül ötévente kell ellenőrizni, és jogszabály szerint, ha az ellenőrzés során szabálytalanságra bukkannak, akkor a gázszolgáltatónak kötelessége elzárni a gázt.

A főmérnök azt tanácsolja a lakóknak, akikre körülbelül 150 ezer forintos költséget ró lakásonként a felújítás, hogy az önkormányzathoz forduljanak támogatásért.

Az Infó rádió szerint a 4-es metró nyomvonala mentén még számos társasház számíthat a nem várt, lakásonként százezres nagyságrendű pluszköltségre, mint ahogyan ez egyébként Budapest más részein is előfordulhat a metrótól függetlenül.

A Bocskai úton már történt hasonló eset

Korábban a Bocskai úton - szintén a négyes metró állomásának építésekor - már történt hasonló eset, akkor azonban nem értesítették a lakókat a közterületi gázcsövek cseréjéről. Akkor derült ki, hogy a házak gázvezeték-rendszere az élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztetné, ha nyomás alá helyeznék, amikor a szolgáltató már átkötötte az úttest alatt húzódó vezetéket az újra - közölte Csuka János.

A 4-es metró állomásai környékén lakóknak számítaniuk kell arra, hogy hasonló helyzetbe kerülnek - tette hozzá a főmérnök.

Az Infó rádió megkérdezte az érintett házak egyes lakóit, akik elmondták, hogy a lakásonként 150 ezer forintos költséget a megnövekedett rezsidíjak mellett várhatóan sokan nem tudják majd kifizetni. Az önkormányzat pedig két hónappal később, júliusban dönt az esetleges támogatásról, mint ahogyan azt ki kellene fizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!