Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Épül a metró: egy hónapja nincs gáz 150 lakásban

2006.08.25. 14:57
Nemrég kezdődtek meg a négyes metróval kapcsolatos építési munkálatok a Fehérvári úton, máris jelentkeztek az első problémák. Körülbelül 150 lakás gáz nélkül maradt, mert a közműfelújítások utáni nyomáspróbák gázszivárgást mutattak ki.

A 4-es metró építése miatt a Fővárosi Gázművek felújította saját közműveit a Fehérvári út környékén, a főváros XI. kerületében. Mindez nehéz helyzetbe hozta a dél-budai lakókat: a nyomáspróbák után sorozatosan szivárgást jeleztek a műszerek, ezért nem kapcsolták vissza a gázszolgáltatást - mondta el az Indexnek Jankó István fideszes önkormányzati képviselő.

Jankó és Kupper András, a pár XI. kerületi polgármester-jelöltje ezután fórumot hívott össze csütörtök estére, miután egy hónapja, július 27. óta nincs gáz a Fehérvári úti, illetve Baranyai utcai lakásokban.

Fővárosi alapból kéne fizetni

Kupper, aki a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, a rendezvényen azt javasolta, hogy a főváros alapjából támogassák a metróépítés következtében gáz nélkül maradt lakókat, akik között sokan idősek és nehéz anyagi helyzetben vannak.

Jankó szerint 150 lakásban nincs gáz, mert a régi vezetékek kóccal tömítettek, és ezek nem bírják az új gázvezetékek nyomását. Jankó számításai szerint lakásonként százezer forintba kerül, hogy a gázórákig kiépítsék az új vezetékeket a lakóházakban. Ám további költségeket jelent majd, hogy a lakásokon belül is fel kell újítani a berendezéseket.

A lakásbeli felújítást ki fizeti?

Az önkormányzati képviselő szerint a fórum összehívása után a XI. kerületi önkormányzat értesítette a 150 lakástulajdonost, hogy az önkormányzat pénzzel támogatja őket. Jankó szerint ez azért érdekes, mert éppen egy hónapja nincs gáz a lakásokban, és még legalább ennyi ideig nem indulhat újra a szolgáltatás. Ez még az optimista számítás, hiszen mindez azt feltételezi, hogy a lakásokban sem kell nagyobb beruházásokat végezni. Az MSZP-SZDSZ irányítású XI. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Domonkos Csaba az Indexet elmondta, hogy a Fehérvári út két oldalán összesen öt házban július 27-től nincs gáz, aminek az az oka, hogy a 4-es metró építése miatt kiderült, hogy az utcán, és a házakban is rossz a vezeték.

A kerület adott pénzt

A szolgáltatásból kizárt épületek között van a Fehérvári út 24., amely száz százalékban önkormányzati tulajdonú, itt 21 lakás található. A házban a gázvezeték felújítása folyamatban van - a kerület tájékoztatása szerint.

A Fehérvéri út 26-28-30., illetve Baranyai út 2. számú társasházban 75 lakás található, ebből kettő önkormányzati tulajdon. Az itteni tulajdonosok levélben fordultak Molnár Gyula MSZP-s polgármesterhez a gázvezeték felújításának támogatására augusztus 17-én - írja Domonkos -, és 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek. A támogatásról szóló levelet augusztus 22-én a közös képviselő átvette.

A Fehérvári út 27.-ben 23 magántulajdonú lakás van. A tulajdonosok itt is levélben fordultak Molnár Gyulához és augusztus 22-én 800 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaptak.

Az önkormányzat hívta fel a lakókat

A Fehérvári út 25. és 29. társasházak közös képviselőit augusztus 21-én telefonon értesítette az önkormányzat a vissza nem térítendő támogatás lehetőségéről. Ezekben 18, illetve 12 lakás található.

A kerület készült a gázproblémákra

Domonkos szerint a 2006-os lakóház-felújítási pályázaton kiemelten kezelte a kerületi önkormányzat a gázvezetékek korszerűsítését. Összesen harmincnégy olyan pályázat érkezett, ahol a lakók a gázvezeték átépítésére kértek támogatást, mindegyik ilyen pályázat nyert. A 34 házban összesen 1341 lakás van. E házak összesen 27,22 millió forintos támogatásban részesültek. Domonkos hangsúlyozta, hogy a mostani problémában érintett házak nem pályáztak idén.

Az Index megkérdezte a fővárosi önkormányzatot is, hogy hozzájárul-e a gáz nélkül maradt lakók támogatásához. A Főpolgármesteri Hivatalból azt a választ kaptuk, hogy jelenleg vizsgálják az ügyet, és azt, hogy miként lehetne segíteni a dél-budai lakókon.