Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

V. kerületi lapszemle: Az egyik nyal, a másik üt

2005.11.23. 21:16
Összehasonlítottunk egy lefideszesezett és egy leszocialistázott V. kerületi lapot. A jobboldali képviselők felmondták az MSZP-s polgármester szócsövének titulált lap kiadójával kötött szerződést és egy szerintük független lap kerületi lap főszerkesztőjét nevezték ki az önkormányzati tévé élére. Lapszemlénkből kiderül, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek nincs mit egymás szemére vetnie.

Médiaháború dúl Belváros-Lipótvárosban. A közgyűlés fideszes tagjai a MIÉP-es, Jobbikos és bolgár kisebbségi képviselőkkel többségbe kerülve felmentették a City tévé vezetőjét és felmondták a szerintük szocialista önkormányzati lap, a Belváros-Lipótváros kiadójával kötött szerződést. Új lap indításáról nincs szó, a City tévé élére viszont az MSZP szerint fideszes Mai Belvárosnak a főszerkesztőjét nevezték ki. Megszereztük a két lap utóbbi számait, hogy saját szemünkkel győződjünk meg a helyi politikusok állításainak igazságtartalmáról.

Belváros-Lipótváros


Kattintson a nagyításhoz!

"Elkészültek a szociális lakások" - ezzel a címmel közöl címoldalán örömhírt a megszüntetett lap. A fotón egy gangos bérházban vidám bérlők költöznek új otthonukba. Nem tömeges költözésről van ugyan szó - a huszonhét-ezer lelkes kerületben mindössze kilenc lakást újítottak fel -, de ez elviszi a címlapot.

Nem tudjuk, hogy a helyi ellenzéknek volt-e 56-os megemlékezése a kerületben, Steiner Pál szocialista polgármesternek volt. Le is van fényképezve a második oldalon koszorút cipelő kisfiúk mögött. A harmadik oldalon ismét a polgármester képe köszön vissza, ahogy a kerület országgyűlési képviselőivel - köztük az ellenzéki Rogán Antallal és Rubovszky Györggyel - tárgyal a műemléki házakban élők jogairól. A lap alján egy óvoda hétvégi felújításáról szólnak, a szabad demokrata alpolgármester mellett a fideszest is megemlítették.

A hatodik oldalon - a négyesen és ötösön rendeletek vannak - csupa jó hír: Megújult a Bajcsy-Zsilinszky út, elkelt a Vörösmarty téri tőzsde, és a kerületi magisztrátusok - természetesen Steiner Pál meghívására - múltidéző ülést tartottak. A hetedik oldalon kerületi nyugdíjasokat köszöntött, na ki? Steiner Pál. És jutott még egy kis hely egy SZDSZ-es bizottsági elnök javaslatának is.

Csupa örömteli hír


Kattintson a nagyításhoz!

A nyolcadik oldalon Rogán Antal felvetéséről kérdezik a szocialista alpolgármestert. "Új szociális bolt nyitását vetette fel" - ennyit írnak a fideszes helyi képviselő felszólalásáról, amit Molnár Katalin harminchétszeres terjedelemben döngölhet az agyagba. Alatta újabb örömhír: "Javítják a városképet a belvárosi teraszok".

A kilencedik oldalon a helyi jobboldali ellenzékhez csatlakozott bolgár kisebbségi képviselőt tagadják meg a hazai bolgárok szervezetei. A nemzetiségi oldalon említést tesznek még egy SZDSZ-es bizottsági elnök beszédéről - "Román-magyar megemlékezés József Attila szobránál" - és a helyi szerbek gyermekprogramjairól.

A tizenegyedik oldalon megint egy "örömteli hír": a télre becsomagolják a kerület köztéri szobrait. A szakrendelések ismertetése után a Szent István Bazilika Caritas vezetője arról nyilatkozik, hogy a véradók számában rekordot dönt az V. kerület. A tizenötödik oldalon a vöröskeresztes aktivisták bécsi utazásáról, valamint az Egymást Segítők Klubja működéséről számolnak be.

Steiner gratulál és beszél

A rossz híreknek a lapnak a második, főként kulturális híreket közlő felében sincs nyoma. Néhány cím: "Újabb turisztikai rekord", "Tanévkezdés az Alpokban", "Tradíció, stílus, igényesség", "Elismerések rendőröknek". Ez utóbbi anyagban fényképen is láthatjuk, amint Steiner Pál gratulál egy rendőrnek, az utolsó oldalon pedig tudósítanak a polgármesternek az őszirózsás forradalom alkalmából elmondott beszédéről.

Az olvasói levelek pártsemlegesek, némelyik az újságot dicséri: "Érdekes és hasznos", "Sajnálattal venném tudomásul, ha megszűnne ez az újság".

Mai Belváros


Kattintson a nagyításhoz!

A november 10-i szám címoldalán a lámpaoszlopokról jól ismert három narancssárga - vagy legalábbis annak szánt, a nyomda ördöge miatt inkább kicsit vörösbe hajló - karika, benne a jól ismert szöveg: "Vannak hibák, amelyeket nem akarunk többször elkövetni!", "Vannak jó dolgok, amelyeket folytatni kell!", "Vannak rossz dolgok, amelyeken változtatnunk kell!". Azt megtudjuk az oldalról, hogy "fizetett politikai hirdetés", de hogy kié, azt már nem.

A lap igazából a második oldalon kezdődik. A műemléki házakban élők jogairól folytatott parlamenti képviselői megbeszélést itt már a fideszes Rogán Antal kezdeményezésének tekintik. "Fidesz: diktatúra után demokrácia" címmel számolnak be a polgármester "hatásköri átrendezéséről", keretes anyaguk címe: "Törvénytelenül felvett hitel?" És egy fényképpel illusztrált rossz hír: "Dugók a rossz forgalomszervezés miatt".

A harmadik oldalon folytatódik a Steiner Pál hitelfelvételéről szóló anyag, ebben a kerületi Fidesz elnöke, a Fidesz-KDNP és a MIÉP-Jobbik frakcióvezetője a polgármester véleményénél nagyjából hatszor nagyobb terjedelemben ostorozza a döntést. A képek árulkodóak: Rogánt alulról fotózzák egy sajtótájékoztatón, Steinert viszont felülről, mikrofonok kereszttüzében. Ezen az oldalon számolnak be a helyi médiaháborúról is.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője itt, ott, amott

A negyedik oldal a Fideszé. A fentiben - "Fidesz: diktatúra után demokrácia" - a Fidesz részletesen kifejtheti álláspontját, a szocialistáktól viszont csak odavetett megjegyzéseket közölnek, összesen három mondatban. A Fidesz az oldal másik felében a frakcióvezetője révén közölheti álláspontját.


Kattintson a nagyításhoz!

Az ötödik oldalon folytatódik a közlekedési dugós anyag, aminek az apropóját egy Fidesz-KDNP-s képviselő interpellációja adta. Polgármesteri döntéseket bírál a cikkben, de Steiner nem szólal meg. Az Akadémia utcai gyermekrendelőről szóló anyagban kiemelik, hogy a felújítás az előző, fideszes polgármester idején kezdődött. Egyetlen politikus szólal meg, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A hatodik oldalon csupa rossz hír: "Várat a térfigyelőrendszer fejlesztése", "Belgrád rakparti állóvíz". A két megszólaló: Rogán és a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A hetedik oldalon a Mai Belváros is beszámol az óvodafelújításról, meg is említik az SZDSZ-es alpolgármester nevét, nyilatkozatot azonban a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettesétől kérnek. Az MSZP frakcióvezetőjét egy korábbi szociális lakáskiutalás miatt lemondásra szólítják fel, igaz, egy korábbi nyilatkozatát ezúttal be is idézik. Egy-egy Fidesz-KDNP-s képviselő interpellációja is cikket ért - polgármesteri média, kopott zebra -, a másik oldal itt már nem szólal meg.

Csak ne Pál legyen!

A nyolcadik oldalon, a szerkesztők talán jó poénnak szánták, Steinert a Nagy Ignác utcai börtönben egymagában fényképezték le, pedig jobboldali képviselőtársai is részt vettek a börtönlátogatáson. Egy másik anyag a Steiner-Demszky találkozó negatívumát emeli ki: "Marad a buszparkoló a Március 15. téren". A bolgár kisebbségi képviselő ezen az oldalon válaszol arra, hogy az országos bolgár szervezetek megtagadták őt.

És még néhány cím: "Nagy csinnadrattával nyitott a Városháza park", "Képek a nyomorról", "Előadás a nemzeti sorskérdésekről", "Sorra húzzák le a rolót a vendéglők". Az olvasói rovatban kizárólag fagyoskodó, galamburalomtól és kutyainváziótól rettegő polgárok leveleit közlik. Az utolsó oldalon a viccek hőseinek keresztneve - hogy-hogy-nem - Pál. Az egyiket után közöljük, ne csak mi nevessünk: "- Hogyan döntötték el a nepáliak, hogy mi legyen az országuk neve? - Megbeszélték, hogy bármi lehet, csak ne Pál legyen!"