Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

2008 végére ilyen lesz a Kossuth tér

2007.08.14. 16:20
1,2 milliárd forintból megújul jövő év végére a Kossuth tér. Kedden bemutatták a győztes pályázat látványterveit.

Az S73 Kft. nyerte a Kossuth tér rendezésére kiírt tervpályázat 4,5 millió forintos fődíját: a bírálóbizottság ezenkívül még két díjat osztott ki, és hat tervpályázatot vásárolt meg, jelentette be Cselovszki Zoltán városépítész, a bizottság szakmai titkára kedden.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, az Országház előtti terület nemcsak egy tér, hanem Magyarország főtere, ezért mindenkinek szívügye, hogy milyen képet mutat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány biztosítja a kivitelezéshez szükséges pénzt, így a fődíjas terv alapján jövő év végére elkészülhet az ország közparkja. A házelnök tájékoztatása szerint a pályázatok megvásárlására összesen 16,5 millió forintot költött az Országgyűlés Hivatala.

A győztes látványtervek

Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója, a bírálóbizottság elnöke a pályázatokról elmondta: július 23-i határidőig 14 pályamű érkezett be, de egy nem felelt meg a kiírási követelményeknek, ezért kizárták a versenyből.

Beleznay Éva, a bírálóbizottság társelnöke, Budapest megbízott főépítésze a bírálati szempontokkal kapcsolatban kiemelte, azokat a terveket részesítették előnyben, amelyek nagyvonalúak, megtartják a parlament épületének hármas térrendszerét, illetve együtt kezelik a reprezentatív tér, a pihenő tér és a biztonság kérdését.

Az újjászületés tanúi

Demszky Gábor álláspontja szerint sokan a Kossuth téren szerzik első benyomásukat Magyarországról, ezért is fontos, mit látnak ott. Elmondta, többek között azért tetszett neki a győztes pályamű, mert alkalmazkodik a tér adottságaihoz, és a nagy vízfelületetekkel a "viziváros" jelleget hangsúlyozza. Hozzátette, támogatja a bizottság a pályázatnak azon elgondolását, hogy a 2-es villamos zöld pályán közlekedjen, és a parlament épülete körül a Nádor utca lezárásával forgalomcsillapított övezetet hozzanak létre. "Budapest újjászületésének vagyunk tanúi" - jelentette ki Demszky Gábor, megemlítve a közraktárak átépítését és a kormányzati negyed kialakítását.

A győztesekről azt mondta, jól ismerik a fővárost, mert a Budapest Szíve pályázaton is nyertek és több új metrómegálló felszíni kialakítását is ők végzik. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a közös gondolkodás sikere, hogy politikai oldaltól független együttműködés eredményeként elkezdődhet a Kossuth tér rendezése. Szerinte arra is szükség van, hogy az országgyűlési képviselők ne úgy gondolkodjanak a Kossuth térről, mint egy parkról, ahová elzárkózhatnak.

Részletek

Gyurcsány Ferenc kormányfő március közepén levélben vállalt kötelezettséget arra, hogy az 1,23 milliárd forintos költség túlnyomó részét a központi költségvetésből fedezik. A Fővárosi Közgyűlés március végén kormánypárti és MDF-es támogatással szavazta meg a Kossuth tér átadásáról szóló városvezetői javaslatot, ennek alapján írta alá a főváros és az Országgyűlés Hivatala április 13-án azt a szerződést, amelynek értelmében a parlament 50 évre megkapja használatba a Kossuth teret. A tervpályázatot az Országgyűlés május 20-án írta ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!