Piroska
-2 °C
5 °C

Szeméthegy nőtt a kormányzati negyednél

2007.08.29. 15:09
Egy több köbméteres szeméthegy terült el alig egy sarokra a Nyugati pályaudvartól, a belváros közepén. Az elszállításért felelős FKF kirendeltségének ablakai pont a méretes kupacra néznek, így ha észreveszik, elszállítják.

A balra látható képet a VI. kerületi Podmaniczky utcában készítette egy olvasónk, alig 100 méterre a Teréz körúttól, a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában, a Kármán és az Eötvös utca magasságában. A terület egyébként a tervezett kormányzati negyed közvetlen közelében található.

Jól látható, hogy a méretes szeméthegy egy szelektív hulladékgyűjtő sziget és több kuka mellett terül el. Hogyan lehetséges, hogy a járókelőknek Budapest belvárosában ilyen kupacokat kell kerülgetniük, és ki felel annak elszállításáért?

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) központi ügyeletén kérdésünkre elmondták, hogy az elszállításért ők felelnek, ráadásul az FKF VI. kerületi kirendeltsége pont a lefotózott szemétheggyel szemben található. Ha akár az ablakon kitekintve észreveszik, hogy szemét gyűlt össze a kukák mellett, azonnal elszállítják, közölte az ügyeletes.

Kijelentése megalapozottnak tűnik, mert a fotó készítése után néhány nappal visszatértünk a helyszínre, de a szemétkupacot akkor már nem találtunk.

Az ügyeletes elmondta azt is, hogy hasonló esett a város több pontján előfordul, ugyanis a lakók gyakran nem rendeltetésszerűen használják a hulladékgyűjtő szigeteket, és olyan hulladékot is odahordanak, ami nem oda való. „Ilyen esetekben az FKF nem tehet mást, kénytelen elszállítani a hulladékgyűjtő mellé elhelyezett szemetet is” – tájékoztatott.