Emőke
-4 °C
9 °C

Beépítik a budai hegyvidék utolsó egybefüggő területét

2005.12.13. 16:02
Az egyik utolsó nagyobb egybefüggő budai hegyvidéki terület beépítésére szövetkezik a XI. kerület a Futureal-csoporttal.

Újbuda Önkormányzata és a Futureal Ingatlanfejlesztő Kft. együttműködésével megindult a XI. kerületi Madárhegyen fekvő közel tízhektáros terület fejlesztése - erről a kerületi önkormányzat tájékoztatta az Indexet, miután kedden sajtótájékoztatót tartottak a projekt nyilvános bemutatásáról.

A Futureal csoportról tudni kell, hogy Józsefvárosban, a Corvin-Szigony projekt végrehajtásában- Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb városrehabilitációs beruházásában - már együttműködnek a VIII. kerületi és a fővárosi önkormányzatokkal. A pesti térségben inkább lakások felújításával, illetve részben újak építésével foglalkozik a Futureal, most Budán viszont egy egészen új lakóövezetet épít ki a cégcsoport. A hosszú ideje családi házas beépítésre kijelölt, ám eddig még be nem épített XI. kerületi területen, a Madárhegyen az építési telkek értékesítése nemrég kezdődött meg.

Ingatlan alapot hoznak létre

A fejlesztés a közszféra és a magánszféra együttműködésével, a mostanában sokat emlegetett PPP-konstrukcióban valósul meg. A PPP kifejezés jól ismert már nálunk is, de a XI. kerületi megoldás különlegesnek számít: itt ugyanis az önkormányzat és a magánbefektető zártkörű, nyílt végű ingatlan alapot hozott létre 1,638 milliárdforintos sajáttőkével. A tőkén a kerület és a Futureal Ingatlanfejlesztő Kft. 50-50 százalékban osztozik - hangzik az alapítók közleménye.

Az alap a tulajdonába adott telkeket teljes körűen közművesített építési telkekké alakítja, a környezet rendezése után pedig értékesíti az ingatlanokat. A Futureal 2 Madárhegy Ingatlanbefektetési Alapot a Futureal Befektetési AlapkezelőRt. kezeli." - fűzte hozzá Futó Gábor, a Futureal Csoport vezérigazgatója.

Az ingatlanalap tevékenységét a PSzÁF, vagyis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzi.

Limitált számú családi ház építhető

"Újbuda további fejlődésének egyik legfontosabb területe a Madárhegy. Ezekben a napokban fogadjuk el Újbuda hosszú távú fejlesztési koncepcióját. Ez a mostani közös fejlesztés a koncepció egyik első, megvalósuló elemének tekinthető" - emelte ki Molnár Gyula polgármester a Futureallal közösen kiadott közleményében.

Az Index ennek kapcsán a polgármesteri hivatal illetékesétől megtudta, hogy ezen a héten dönt - egyebek mellett - a kerületi képviselőtestület például a Madárhegyen kialakítandó új utcák kijelöléséről, nevéről is.

A Madárhegy és a Hosszúrét találkozásánál fekvő terület a budai hegyvidék egyik utolsó beépíthető területe. Itt limitált számú családi ház vagy legfeljebb négylakásos társasház építhető a szabályozási tervek szerint. Az új utcaképet egységes arculatú közterületek, közparkok fogják meghatározni.