Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kettéoszlott a kétfős MDF-frakció

2006.11.29. 18:41
A Fidesz szerint jogszerűtlenül választottak alpolgármestereket a XI. kerületben. Molnár Gyula MSZP-s polgármesternek sikerült megállapodnia az MDF helyi szervezetével, ám a titkos szavazáson a demokrata fórumnak csak az egyik városatyája vett részt a szocialista-szabad demokrata koalíciót támogatva, a másik MDF-es a Fidesszel együtt kivonult az újbudai képviselőtestület üléséről.

Veresné Krajcár Izabellát (MSZP), Bács Mártont (MSZP), Lakos Imrét (SZDSZ) és Fodor Vincét (MDF) választotta december elsejétől alpolgármesterré Újbuda képviselőtestülete.

Jobb- és baloldal: 19-19-re álltak az ülés előtt

A XI. kerületben az MSZP és az SZDSZ összesen 19 képviselővel rendelkezik. A kerület működéséhez, a rendeletek megalkotásához 20 szavazatra van szükség a 38 fős képviselőtestületben. Éppen ezért a stabil városvezetés biztosítására Molnár Gyula polgármester megállapodást kötött a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetével a 2006-2010 közötti időtartamra.

Molnár Gyula polgármester kijelentette: "az újbudai megállapodás nem koalíciós szerződés, megállapodásunkat a stabil városvezetés biztosítása érdekében, a közérdek szolgálatára kötöttük meg" - minderről a XI. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatta az Indexet. Lapunknak korábban nyilatkozva Molnár egyébként már felvetette az ellenzék bizonyos részével való lehetséges együttműködést.

Kettéoszlott a kétfős MDF-frakció

Az MDF-nek két képviselője van Újbudán, ám közülük csak az egyik állt ki a mostani kvázi-koalíció mellett - tudta meg az Index Kupper Andrástól, az ellenzéki Fidesz kerületi frakcióvezetőjétől, a párt budapesti elnökétől.

Kupper elmondta, hogy Fodor Vince megszavazta Molnárék előterjesztését, ám ez nem véletlen, hiszen ez az MDF-es városatya alpolgármesteri posztot kapott. Ugyanakkor a másik helyi demokrata fórumos, Szőke László kivonult Fidesszel együtt a teremből, és így nem voksolhatott együtt sem a szocialistákkal, sem a szabad demokratákkal.

A Fidesz szerint jogszerűttlen volt az ülés lebonyolítása

Kupper szerint egyébként jogszerűtlenül történt a mostani ülés összehívása, hiszen a Fidesz aznap kapta meg az előterjesztéseket, így nemcsak az alpolgármesterek megválasztásáról értesültek csupán szerda reggel, hanem a bizottsági helyekre sem tudnak delegálni tagokat.

Kupper hozzátette: az MSZP, az SZDSZ és az MDF már jó előre tudhatta, hogy mire készül, mert a bizottsági struktúráról szóló szavazás előtt már a külsős tagokat is behívták eskütételre. Más kérdés, hogy a gépezet megakadt, amikor az ellenzék kivonulása után a szocialisták, a szabad demokraták és Fodor Vince "magukra maradtak" húszan. Ugyanis húsz szavazat kellett volna az alpolgármesterek megválasztásához, de első körben csak 19 voks érkezett.

Többszöri megszakítással üléseztek

Ezután többszöri frakciószünet következett, állítólag a kerületi jegyző is felhívta a törvényességre a figyelmet, mármint hogy a megismételt szavazáson ne pontosan ugyanaz legyen az előterjesztés szövege. Végül másodszori nekifutásra sikerült megválasztani a tisztségviselőket, és ekkor már 20 szavazat érkezett. Viszont így a szöveg sem volt az eredeti előterjesztés, ezért az alpolgármestereket csak decemberi dátummal választották meg végül.

Kupper szerint ugyanakkor az eljárás jogszerűtlen volt, mert egy rendkívüli testületi ülésen kellett volna megvitatni e kérdéseket. Erre a Fidesz hajlandó lenne, hiszen érdekelt abban, hogy felkészülhessen a külsős bizottsági tagok jelölésére.

Molnár Gyula újbudai polgármester az Indexnek elmondta: nem volt jogszerűtlen a döntés, mert más határidővel szavaztak újra a titkos voksolás után, egy olyan képviselő kérésére, aki nem értette meg a választási bizottság tájékoztatását. (Egy üres lapot találtak a 20 leadott szavazat között.) Molnár szerint, ha valaki jogszerűtlennek tartja a döntésüket, akkor a közigazgatási hivatalhoz fordulhat panasszal.

A belső tagok arányosak, a külsősök nem

A polgármester, aki nemrégiben leköszönt az MSZP fővárosi frakciójának éléről, de még mindig a párt budapesti elnöke, azt is elmondta: a bizottsági struktúrában igyekeztek az ellenzék igényeit figyelembe venni, hiszen négy bizottságban ugyanannyi szavazata van mindkét politikai oldalnak, és az összesen 55 belső bizottsági hely közül 28-27 a bal- és a jobboldal aránya. Hét tanácsnokot is megválasztottak, akik közül négy baloldali, három jobboldali. Molnár nyitottnak mutatkozott arra, hogy ha a Fidesz még egy tanácsnokot akar, azt megszavazná a koalíció is.

A politikus elismerte, hogy a bizottsági struktúráról szóló előterjesztést a Fidesz tényleg csak szerdán reggel, a szavazás előtt kapta meg, és Molnár elmondta, hogy a külsős bizottsági tagok száma nem arányos a két politikai erő között. Ezt azonban azzal indokolta, hogy tapasztalatszerzésre van szüksége az új képviselőknek.

A kerületi MDF-gyűlés előtt voksoltak a képviselőtestületben

Kupper elmondta, érdekes, hogy az MDF kerületi szervezetének csütörtöki tanácskozása előtt siettették az újbudai képviselőtestület ülését, és az alpolgármesterek megválasztását. Kupper szerint elképzelhető ugyanis, hogy az MDF helyi szervezete nem támogatta volna jelenlegi formájában az SZDSZ-szel és az MSZP-vel való megállapodást.

Az MDF-fel kötött megállapodásban a felek vállalták, hogy a minősített többséget igénylő döntések esetében előzetesen egyeztetnek, és amennyiben az előterjesztés Újbuda érdekeit szolgálja, akkor azokat közösen támogatják - erről a XI. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatta az Indexet.