Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Három helyettest akar az MSZP Demszky mellett

2006.10.04. 17:03
Molnár Gyulát, a párt budapesti elnökét, a XI. kerület polgármesterét választotta meg vezetőjének szerdán az MSZP 24 fős fővárosi közgyűlési frakciója. Molnár hat jelöltről beszélt az Info rádiónak, amikor a három általa kívánt főpolgármester-helyettesi poszt betöltéséről beszélt. Az Indexnek nyilatkozó Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke szerint az ellenzéki párt több beleszólást akar a bizottságokban és a közműcégekben.

Az Info rádiónak Molnár elmondta, hogy az MSZP három főpolgármester-helyettesi posztot szeretne a fővárosi önkormányzatban. Szeretnék megszerezni a költségvetési ügyek fölötti irányítást is a jövőben. Ez eddig Atkári János, illetve Ikvai-Szabó Imre - vagyis volt vagy jelenlegi szabad demokrata politikusok - reszortja volt.

Hat jelölt három helyre

Molnár rádiónyilatkozatában elmondta azt is, hogy a négy főpolgármester-helyettesi posztból hrmat szeretnének maguknak, és ezekre a helyekre a szocialistáknak hat jelöltjük van, köztük két vesztes kerületi polgármester, Horváth Csaba és Steiner Pál (II. és V. kerületi vesztesekről van szó), valamint a korábbi frakcióvezető, Gy. Németh Erzsébet, egy jelenlegi fővárosi bizottsági elnök, Somlyódy Csaba, továbbá a pártban igen aktív Hagyó Miklós.

A frissen megválasztott fővárosi frakcióvezető azt is közölte, csütörtökön megkezdődnek a fővárosi koalíciós tárgyalások az SZDSZ-szel. A szocialisták delegációjában az MTI szerint az elnök-frakcióvezető mellett Steiner Pál és Danielisz Béla, az SZDSZ tárgyalócsoportjában pedig ismeretei szerint Bőhm András, Ikvai-Szabó Imre és Lakos Imre vesz részt.

Egyfős többség

Molnár Gyula leszögezte, az a céljuk, hogy a két párt egyfős közgyűlési többségének biztos tudatában működőképes vezetési konstrukciót, közgyűlési és bizottsági rendszert alakítsanak ki.

A politikus úgy vélte, hogy a közgyűlés alakuló ülése után, ami jövő héten várható, egy héttel később létrejöhet a koalíciós megállapodás is. Megjegyezte, hogy ez ügyben már szerdán egyeztet Ikvai-Szabó Imrével, akit a főpolgármester az SZDSZ frakcióvezetőjének javasol.

Több pozíciót akar az ellenzék is

Kupper András, a Fidesz budapesti választmányának elnöke az Indexnek elmondta: nem keresték meg az MSZP vagy az SZDSZ részéről koalíciós ajánlattal pártjukat. Kupper elmondta viszont, hogy a Fidesz szerint a városvezetés eddigi politikája tarthatatlan Budapesten.

Az ellenzék több bizottsági elnöki tisztséget szeretne kapni a mostani ciklusban, és érdemi bizottsági vezetői posztokat akarnak betölteni. Szintén több szakértőt kívánnak delegálni a fővárosi közművállalatok irányításába. A felügyelőbizottsági elnökök eddig kizárólag a koalíció jelöltjei lehettek, ezen változtatni kell Kupper szerint.

A fideszes politikus elmondta, hogy pártjának szakmai elképzelései vannak a közművállalatok helyzetének javítására. Ezek között említette a BKV-t, ahová szakértőket kíván delegálni a Fidesz a jövőben.

A XI. kerületben Molnár szakmai együttműködést akar az ellenzékkel

Az Info rádiónak nyilatkozó újbudai polgármester, Molnár Gyula (akit éppen szerdán választottak meg fvárosi MSZP-frakcióvezetőnek, és aki az MSZP budapesti első embere is egyben) elmondta, hogy nagyság szerinti növekvő sorrendben fogja megkeresni a XI. kerületi jobboldali pártokat, hogy együttműködjön velük. Ez alól csak a MIÉP-Jobbik a kivétel, viszont az MDF, a Fideszből kiváló KDNP, sőt a Fidesz frakcióját is fgelkéri majd Molnár az együttműködésre - tette hozzá. A kerületben ugyanis patthelyzet alakult ki, a jobb- és a baloldalnak egyaránt 19-19 szavazata van a képviselőtestületben.

Molnár szavaira Kupper András, a Fidesz frissen megválasztott kerületi frakcióvezetője (ő is fővárosi pártelnök egyébként) az Indexnek elmondta: Molnár nem is biztos, hogy megkeresi majd őket ajánlatával, hiszen már a kisebb frakciókkal is együttműködhet. Ő úgy tudja, hogy Molnár a lehető legkevesebb kompromisszumot akarja megkötni, tehát az MSZP-SZDSZ koalícióját a lehető legkevésbé akarja bővíteni. A Fidesz egyébként nem akar koalíciót az MSZP-vel, tette hozzá Kupper, a XI. kerületben ugyanis akkora frakciója lesz a pártnak, ami amúgy is megkerülhetetlenné teszi, tehát nem érdemes koalíciót kötniük.

Az MSZP és az SZDSZ önálló, illetve közösen induló jelöltjei 18 mandátumot szereztek a XI. kerületben. A polgármesterré választott Molnár Gyula is ezt a tábort erősíti. A Fidesz-KDNP 16, az MDF 2, míg a MIÉP-Jobbik 1 mandátumot kapott, összesen tehát ugyancsak 19-et. Az MTI úgy értesült, a KDNP a képviselő-testületben önálló frakciót kíván alakítani. Újbuda azért is érdekes, mert itt egy képviselő-testületben foglal majd helyet az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ budapesti elnöke: Molnár Gyula, Lakos Imre és Kupper András.