Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Mulasztások a 4-es metró előkészítési munkáinál

2004.05.18. 10:54
Egy most lezárult városházi ellenőrzés szerint mulasztás terheli a 4-es metró költségkeretének túllépése miatt a BKV-hoz tartozó metró projektigazgatóságot - tudta meg az InfoRádió. A BKV által nemrég elvégzett vizsgálat viszont nem erre jutott, sőt a cég szerint még a főváros tartozik 700 millió forinttal.
A 4-es metró tavalyi 1,3 milliárd forintos költségtúllépésének a felelõsét kereste az a városházi ellenőrzés, amely az InfoRádió információi szerint nemrég zárult le. Eszerint az elõkészítést koordináló metró projektigazgatóság mulasztott, amikor a kivitelezõk által jelzett pót- és többletmunkákra a fõváros tudta nélkül kötelezettséget vállalt. Szintén a projektigazgatóság felelõssége, hogy a többletköltségről csak nem sokkal a beruházás befejezése elõtt értesült a fõpolgármesteri hivatal.

Az ellenőrzés valóban lezárult, mondta az InfoRádiónak Tiba Zsolt, a vizsgálatot elrendelő főjegyző. Hozzátette, nem a főpolgármesteri hivatalon belül történt a mulasztás, és a történtek kivizsgálása a BKV feladata.

A főváros tartozik?

A BKV is megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy a költségtúllépés a főváros érdekkörén belül valósult meg , mondta a rádiónak Aba Botond, a cég vezérigazgatója. A BKV ezután levélben szólította fel az önkrományzatot, hogy térítse meg azt a hétszámillió forintot, amelyet a közlekedési vállalat már korábban kifizetett bizonyos kivitelezőknek.

Az ügy múlt év decemberében pattant ki, amikor az év végi elszámolásnál kiderült, a beruházó 1,3 milliárd forinttal túllépte a 4-es metró előkészítésére szánt 9 milliárd forintos keretet. A metró projektigazgatóság elvégeztette, de nem fizette ki a nyári és őszi többletmunkákat, ugyanakkor kötelezettséget vállalt rá a fővárosi önkormányzat felhatalmazása nélkül. A különböző tételekből adódó (megsüllyedt csatornafedelek, feleslegesen felépített villamos-végállomás, a Móricz Zsigmond körtér csúszós burkolata) többletköltségek kifizetéséhez a közgyűlés végül nagy vita után, december 19-én hozzájárult.