Benedek
-5 °C
5 °C

2007 végéig nem tudhatjuk, mikor jön a metró

2004.11.22. 13:25
A fővárosi metróállomások órái azt mutatják, mikor ment el a legutóbbi szerelvény. A BKV azt ígéri, hogy legkésőbb 2007 végétől bevezeti az - Európában egyébként már elterjedt - logikus és utasbarát rendszert, és az órák azt mutatják majd, mikor jön a következő.
A metróállomáson várakozó utas évek óta csak azt tudja, mennyivel késte le a legutóbb elment metrószerelvényt, az őt érdeklő adat, a következő metró érkezéséig várható idő nem jelenik meg sehol. A BKV átérzi a problémát, és 2007 december 31-ig adott magának határidőt, hogy utasbaráttá tegye - egyébként "köztéri időmérőknek" nevezett - óráit, tudta meg az Index.

Három év ide vagy oda

Hogy miért szükséges még éveket várni az Európa nagy részén már alkalmazott módszerre, Molnár Gábor, a metróprojekt vezetője azt mondta, ha "32 évig tudtunk várni, akkor ezt a három évet még kibírjuk".

A részletesebb válasszal Garai Lajos szolgált. A "köztéri időmérőket" a járművezetőknek szerelték fel, adott meglepő választ kérdésünkre a főmérnök-helyettes, a vezetők ugyanis róluk értesülnek, mennyivel tart előttük az előző metrószerelvény. A metróvezetők tájékoztatása fontos feladat, hiszen a szerelvényeknek legalább egy perc távolságot kell tartaniuk egymás között. Igaz ugyanakkor, hogy létezik a metróban is "konkrét menetrend". Viszont előfordul, hogy a metró késésben van, és ahhoz, hogy - például csúcsidőben - a két és fél perces menetsűrűséget tartani lehessen, a vezetőknek szükségük van erre az információra.

Hol tartunk?

Az átálláshoz "nagyon bonyolult" berendezés szükséges, ezért kell még három évet várni az új rendszerre, mondta Garai Lajos. Az állomásokon ugyanis az alapinformációkat, azaz azt, hogy hol tartanak a szerelvények, csak 2007 végére fogják tudni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft