Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Ferihegyig érhet a 3-as metró

2004.11.19. 14:28
A megnövekedett reptéri utasforgalom miatt 2010-re meg akarják oldani a metróközlekedést a belváros és a reptér között - értesült az Inforádió. A projekt 100 milliárd forintba kerülne.

A 3-as metrót a Ferihegyi repülőtérig hosszabbítaná meg a Budapest Airport, a közlekedési minisztérium, a főváros és a BKV - tudta meg az InfoRádió. A Budapest Airport kezdeményezésére nemrég tanácskozáson vettek részt a közlekedési tárca, a főváros, a BKV, és a MÁV képviselői. Hárskuti János, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint a reptér forgalma a fapados járatok beindulásával az előrebecsült értéket meghaladóan növekszik, és 2008-ban már várhatóan 10 millió utas fordul majd meg Ferihegyen.

Nem biztonságos

A repülőtér a terminálok fejlesztésével lépést tart a megnövekedett utasforgalommal, de megfelelő tömegközlekedési kapcsolat nélkül nem tud biztonságosan üzemelni, mondta a vezérigazgató. A zártkörű megbeszélésen elhangzott, hogy a Trigránit Rt. reptéri gyorsvasút kiépítésére vonatkozó elképzelése lekerült a napirendről, ezért más megoldást kell keresni.

A tanácskozáson résztvevők egyetértettek abban, hogy a 3-as metró meghosszabbítása alkalmas alternatíva lenne. A meghosszabbítás műszaki feltételei megvannak, az Üllői út alatt, majd a felszínen haladna a metró. A mintegy 10 kilométeres metrószakasz százmilliárdos költségét jelentős részben az Európai Unió Kohéziós és Strukturális Alapjából fedezné a beruházó.

A metróvonal mellett egy vasúti kapcsolatot is tartalmazó projektet 2005 szeptemberig dolgozzák ki. A főváros és a BKV képviselői azt szorgalmazták, hogy az elméletileg 2010-re elkészülő vonalszakaszt kapcsolják össze a 3-as metró teljes felújításával, hogy a jelenlegi és a tervezett vonal azonos műszaki színvonalra kerüljön. A projektről hétfőn tárgyal a fővárosi önkormányzat kabinetértekezlete, majd ezt követően a fővárosi közgyűlés.  • Vennék
  • Hírek